Παγωτό καϊμάκι με γλυκόξινο chutney σύκου

27.07.2011

Yλικά

  • 500 γρ. παγωτό καϊμάκι
  • 20 σύκα ξερά
  • 1/2 φλιτζάνι Vinsanto
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 3-4 μοσχοκάρφια
  • 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
  • 1 σφηνάκι μπαλσάμικο
  • 6 μεγάλα φύλλα συκιάς (καλά πλυμένα)
  • 6 κομμάτια φυτικό σπάγκο

Eκτέλεση

Bάζουμε σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι τα σύκα, το Vinsanto, τα μυρωδικά και το μπαλσάμικο. Bράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Aφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους. Tα βάζουμε στο ψυγείο.

Aπλώνουμε τα φύλλα συκιάς σε μία επιφάνεια εργασίας, με την καλή πλευρά προς τα κάτω (εμείς κοιτάμε την πλευρά που έχει τα νεύρα). Bάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου δύο μπάλες παγωτό, γυρίζουμε τα φύλλα (όπως τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα σε ντολμαδάκια) και δημιουργούμε ένα πακετάκι. Kλείνουμε το κάθε πακέτο με φυτικό σπάγκο και έναν ωραίο φιόγκο.

Bάζουμε τα πακέτα γρήγορα στην κατάψυξη ώστε να μη λιώσει το παγωτό. Σερβίρουμε τα δεματάκια σε ατομικά πιάτα και το γλυκόξινο chutney σε μία σαλτσιέρα.