Καντονέζικο χοιρινό

22.10.2012
Βάζουμε σε ένα μπολ το κρασί, μια κουταλιά soy sauce, το κρέας και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν όλες οι πλευρές του.

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. χοιρινό από λαιμό σε κομμάτια των 3 εκ.

1 κουτ. σούπας γλυκό κρασί

2 κουτ. σούπας soy sauce

Φιστικέλαιο (στα ασιατικά προϊόντα)

αλάτι

1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

1/3 φλιτζανιού λευκό ξίδι

1 φλιτζάνι νερό

1/2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1/2 ανανάς

καθαρισμένος και κομμένος σε κύβους

1/2 πράσινη και 1/2 κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες

1 μικρό κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι σκόνη πουρέ πατάτας

Eκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το κρασί, μια κουταλιά soy sauce, το κρέας και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν όλες οι πλευρές του. Ζεσταίνουμε στο τηγάνι αρκετό φιστικέλαιο, ενώ στο μεταξύ απλώνουμε τη σκόνη του πουρέ πατάτας (κρατάμε δύο κουταλιές) σε ένα πιάτο και «αλευρώνουμε» το κρέας. Tηγανίζουμε λίγο λίγο το κρέας για 4 λεπτά περίπου το κάθε κομμάτι. Kαθαρίζουμε το τηγάνι με λίγο χαρτί, προσθέτουμε φρέσκο φιστικέλαιο και μόλις κάψει, ρίχνουμε όλο το κρέας και το ξανατηγανίζουμε για 2 λεπτά περίπου. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει. Aδειάζουμε το μισό λάδι από το τηγάνι και ρίχνουμε τη soy sauce, το νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και όσο αλάτι θέλουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και τον υπόλοιπο πουρέ πατάτας. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε ένα τηγάνι καίμε λίγο φιστικέλαιο, βάζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το τζίντζερ, το σκόρδο, τον ανανά και σοτάρουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αναμειγνύουμε τη σάλτσα με τα λαχανικά και το κρέας και σερβίρουμε.