Κολοκυθόπιτα γλυκιά

31.08.2011

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 24 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά κολοκύθα, περασμένη από τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ ποτήρι λάδι
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας και 1 γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε την κολοκύθα στο βούτυρο για 2 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και την ανακατεύουμε καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα (λαδωμένα ένα ένα), απλώνουμε επάνω το μείγμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε και χαράζουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα 5 πρώτα υλικά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού και βράζουμε για 1 λεπτό. Αφαιρούμε όλα τα μυρωδικά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε την κολοκυθόπιτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι.