ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών
- 4 μπακαλιάρους φρέσκους (300 γρ. περίπου ο καθένας)
- 3-4 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4 δαφνόφυλλα
- ½ κιλό ντομάτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ
- αλάτι, πιπέρι και ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα φασόλια. Την επoμένη, τα βράζουμε μαζί με 2 δαφνόφυλλα μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και στρώνουμε τους γίγαντες σε ταψί. Ανακατεύουμε την ντομάτα, τις πιπεριές, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα δαφνόφυλλα, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα φασόλια. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα. Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τους μπακαλιάρους και τους κόβουμε σε 3 κομμάτια. Βάζουμε τα ψάρια στο ταψί με τους γίγαντες. Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σ’ ένα ποτήρι νερό με ζάχαρη. Ψήνουμε για 30 λεπτά.