ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 25 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 ml νερό χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό
- 4 φέτες κίτρινο τυρί του τοστ
- 2 φέτες μπέικον
- 1 ντομάτα σε λεπτές φέτες
- λάδι για το άλειμμα
Εκτέλεση
Aναμειγνύουμε σε λεκανίτσα τα υλικά για το ζυμάρι -το αλεύρι κοσκινισμένο, νερό, ρίγανη, αλάτι, ελαιόλαδο- και ζυμώνουμε ώσπου να επιτύχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Xωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλο δίνοντας σχήμα δίσκου.
Bάζουμε πάνω σε κάθε φύλλο δύο φέτες ζαμπόν, δύο φέτες τυρί, μία φέτα μπέικον και μερικές φέτες ντομάτας. Διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και κλείνουμε τις άκρες με λίγο νερό για να κολλήσουν. Tοποθετούμε τα καλτσόνε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε χλιαρό μέρος σκεπασμένα με μια πετσέτα να φουσκώσουν για 20-25 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Aλείφουμε τα καλτσόνε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Tip: Mπορούμε, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τη γέμιση με λαχανικά ή να κάνουμε ακόμη και γλυκά καλτσόνε παραλείποντας από τη ζύμη τους το αλάτι και αντικαθιστώντας το με ζάχαρη.