ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
- 250 γρ. ρύζι νυχάκι ή parboiled (αν σας αρέσει πιο σπυρωτό)
- 350 ml ζωμό λαχανικών
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1/2 κουταλάκι κλωστούλες κρόκο Κοζάνης
- 1/2 φλ. κουκουνάρι
- 1/2 φλ. σταφίδες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. πιπερόριζα σε σκόνη
- 1/3 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 φλ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάχνουμε τον ζωμό λαχανικών με κύβο. Οσο είναι ακόμη ζεστός προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και τον αφήνουμε να αρωματιστεί και να χρωματιστεί. Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Καρυκεύουμε με κόλιανδρο, πιπερόριζα, κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το ρύζι σε φόρμα. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε την ώρατου σερβιρίσματος.