Στο περίβλημα κρύβεται όλη η ουσία του μανταρινιού αν θες να κάνεις την σωστή και πηχτή μαρμελάδα και αυτή η συνταγή σου δείχνει πώς να αξιοποιήσεις ολόκληρο το φρούτο και όχι μόνο την ψίχα του.
Ο Πάνος Παδάκης σού δείχνει πόσο απλή είναι η συνταγή παρότι έχει λίγη παραπάνω διαδικασία.
Θα χρειαστείς:
1,5 κιλό μανταρίνια
1,5 λίτρο νερό
1 κτγ μαγειρική σόδα
700 γρ ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια.
- Κόβουμε το πάνω μέρος που έχει το κοτσάνι και το γυρνάμε ανάποδα.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε, ξεφλουδίζουμε και χωρίζουμε την φλούδα απο την σάρκα.
- Στο μπολ με τις φλούδες θα ρίξουμε 1,5 λίτρο νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και θα το αφήσουμε για 30 λεπτά.
- Καθαρίζουμε τις ίνες που έχουν τα μανταρίνια απο την σάρκα.
- Πλένουμε τις φλούδες με αφθονο νερό, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν.
- Βράζουμε για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
- Στραγγίζουμε το νερό από τις φλούδες και τις ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά με καθαρό νερό.
- Ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία βράζοντας τες για ακόμη 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις φλούδες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης, ρίχνουμε τα μανταρίνια, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, τον χυμό λεμόνι και βράζουμε με ανοιχτό καπάκι για 20-25 λεπτά.
- Ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
- Κλείνουμε την φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ μπλεντάρουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Ανοίγουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για ακόμη 4-5 λεπτά.
- Μοιράζουμε την ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια κλείνουμε πολύ καλά τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε.