Μην πετάς τις φλούδες από τα μανταρίνια! Κάντες μαρμελάδα! Δες πώς

21.02.2025
Μην πετάς τις φλούδες από τα μανταρίνια! Κάντες μαρμελάδα! Δες πώς
Photo by Sahand Babali on Unsplash
Εσύ το γνώριζες ότι ολόκληρο το μανταρίνι είναι χρήσιμο για να κάνεις μαρμελάδα;

Στο περίβλημα κρύβεται όλη η ουσία του μανταρινιού αν θες να κάνεις την σωστή και πηχτή μαρμελάδα και αυτή η συνταγή σου δείχνει πώς να αξιοποιήσεις ολόκληρο το φρούτο και όχι μόνο την ψίχα του.

Ο Πάνος Παδάκης σού δείχνει πόσο απλή είναι η συνταγή παρότι έχει λίγη παραπάνω διαδικασία.

Θα χρειαστείς:

1,5 κιλό μανταρίνια

1,5 λίτρο νερό

1 κτγ μαγειρική σόδα

700 γρ ζάχαρη

Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια.
  • Κόβουμε το πάνω μέρος που έχει το κοτσάνι και το γυρνάμε ανάποδα.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε, ξεφλουδίζουμε και χωρίζουμε την φλούδα απο την σάρκα.
  • Στο μπολ με τις φλούδες θα ρίξουμε 1,5 λίτρο νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και θα το αφήσουμε για 30 λεπτά.
  • Καθαρίζουμε τις ίνες που έχουν τα μανταρίνια απο την σάρκα.
  • Πλένουμε τις φλούδες με αφθονο νερό, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
  • Στραγγίζουμε το νερό από τις φλούδες και τις ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά με καθαρό νερό.
  • Ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία βράζοντας τες για ακόμη 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τις φλούδες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης, ρίχνουμε τα μανταρίνια, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, τον χυμό λεμόνι και βράζουμε με ανοιχτό καπάκι για 20-25 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
  • Κλείνουμε την φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ μπλεντάρουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Ανοίγουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για ακόμη 4-5 λεπτά.
  • Μοιράζουμε την ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια κλείνουμε πολύ καλά τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις 21.02.2025 - 08:26