Εάν είχες την τύχη να επισκεφτείς την Κίμωλο ή τη Μήλο τότε ξέρεις από πρώτο χέρι για τι μιλάμε. Άλλωστε στο Χωριό της Κιμώλου δύο είναι οι βασικοί φούρνοι που μπορείς να προμηθευτείς λαδένια και η μία είναι καλύτερη από την άλλη.
Η συνταγή της λαδένιας κρύβει όλη την ουσία αυτού του trend που ονομάζεται cucina povera ή η κουζίνα των φτωχών: ταπεινό ζυμαράκι με μαγιά, ντομάτα, κρεμμύδι και λάδι.
Τη λαδένια μπορείς να τη φτιάξεις όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι όμως οι ντομάτες έχουν τη σωστή γλυκάδα που παντρεύεται με το κρεμμύδι και δίνει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα που καμία ιταλική πίτσα δεν μπορεί να φτάσει.
Θα χρειαστείτε 1 φακελάκι ξηρή μαγιά που θα διαλύσετε σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατέψτε με 130 γραμ. αλεύρι δυνατό και αφήστε στην άκρη σκεπασμένο να φουσκώσει.
Κοσκινήστε 370 γραμμάρια από το ίδιο αλεύρι με 1 κουταλάκι αλάτι και 50 ml ελαιόλαδο και ρίξτε τη μαγιά. Ζυμώστε μέχρι να πα΄ρετε ένα ζυμαράκι εύπλαστο και μαλακό.
Σκεπάστε και αφήστε σε ζεστό μέρος το ζυμάρι για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Λαδώστε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκατοστών και απλώστε το ζυμάρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ κόψτε 2-3 λευκά κρεμμύδια και αλατίστε τα ελαφρά. Ανακατέψτε και πιέστε ελαφρά τα κρεμμύδια ίσα να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέστε δύο μέτριες, ώριμες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες και ανακατέψτε πάλι ελαφρά.
Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγο αλάτι και ξαναανακατέψτε.
Απλώστε πάνω στη ζύμη, ραντίστε με 100 ml ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ρίγανη.
Ψήστε στους 200 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά να ροδίσει η ζύμη και να μαλακώσουν τα λαχανικά.