Αν θέλετε να δώσετε μια μοντέρνα και σοκολατένια πινελιά στη γιορτινή παράδοση, αυτή η συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε! Ζουμερά, μυρωδάτα και καλυμμένα με λαχταριστή σοκολάτα, θα γίνουν ανάρπαστα στο γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
Για τα μελομακάρονα:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
• 100 ml ελαιόλαδο
• 100 ml ηλιέλαιο
• 100 ml χυμό πορτοκαλιού
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 50 ml κονιάκ
• 120 γρ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
Για το σιρόπι:
• 300 ml νερό
• 300 γρ. ζάχαρη
• 200 γρ. μέλι
• 1 ξύλο κανέλας
• Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη:
• 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (γάλακτος ή bitter ότι προτιμάτε)
• 2 κ.σ. ηλιέλαιο (προαιρετικά, για περισσότερη γυαλάδα)
• Θρυμματισμένα καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμασία μελομακάρονων:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Χτυπήστε τα με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
2. Κοσκινίστε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ, και προσθέστε τα σταδιακά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.
3. Πλάστε μικρά οβάλ μελομακάρονα και τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τρυπήστε ελαφρά την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ετοιμασία σιροπιού:
1. Σε κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και την πορτοκαλόφλουδα.
2. Βράστε για 5 λεπτά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Σιρόπιασμα:
1. Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να απορροφήσουν καλά.
2. Τοποθετήστε τα σε σχάρα για να στραγγίξουν.
Επικάλυψη σοκολάτας:
1. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτοντας το ηλιέλαιο για περισσότερη γυαλάδα.
2. Βουτήξτε τα μελομακάρονα στη λιωμένη σοκολάτα, καλύπτοντάς τα ομοιόμορφα.
3. Αφήστε τα σε σχάρα ή σε λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
4. Αν θέλετε, πασπαλίστε με θρυμματισμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης πριν στεγνώσει η σοκολάτα.
Extra tips για Τέλειο Αποτέλεσμα
• Η ζύμη δεν πρέπει να ζυμώνεται υπερβολικά, για να μην σκληρύνουν τα μελομακάρονα.
• Το σιρόπι πρέπει να είναι πάντα κρύο, ενώ τα μελομακάρονα ζεστά, για να απορροφήσουν σωστά τη γεύση.
• Η σοκολάτα μπορεί να είναι μαύρη, γάλακτος ή ακόμα και λευκή, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Τοποθετήστε τα σοκολατένια μελομακάρονα σε πιατέλα και στολίστε τα με χριστουγεννιάτικες κορδέλες ή γιορτινά στολίδια για μια εντυπωσιακή παρουσίαση.
Αυτά τα μελομακάρονα είναι ο τέλειος συνδυασμός παραδοσιακού και μοντέρνου, ιδανικά για να κλέψουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό σας τραπέζι. Καλά Χριστούγεννα και καλή απόλαυση!