Η λογική απλή και σύντομη, πλησιάζει αρκετά το “εκτός ηπείρου” αγγλικό τράιφλ που έχουμε μοιραστεί μαζί σας παλαιότερα. Ένα όμορφο, ευρύχωρο, χαμηλό ποτήρι και μέσα στρώσεις από λαχταριστά υλικά. Η ισχύς εν τη ενώσει στην κυριολεξία. Με διαφορετική υφή το καθένα και διαφορετικά χρώματα συνθέτουν ένα επιδόρπιο – ουράνιο τόξο, που δε λιγώνει -σε καμία περίπτωση, στην κατά γράμμα συνταγή του-, αλλά μπορεί να ικανοποιήσει κι αυτούς που θέλουν τα γλυκά τους πιο γλυκά, μόνο με μια μικρή αύξηση στην ποσότητα της ζάχαρης. Τα παιδιά θα το λατρέψουν, και οι μεγάλοι το ίδιο. Άλλωστε, ένα όμορφο ουράνιο τόξο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, πόσο μάλλον εάν τρώγεται κιόλας.
Kρέμα ρικότα με φράουλα και μπισκότο – τα “χρώματα” του ποτηριού
Η ήπια ρικότα με την ουδέτερη γεύση αποτελεί την ιδανικότερη βάση για το γλυκό. Σε αντίθεση με το πιο κρεμώδες μασκαρπόνε, που επικρατεί στην παρασκευή πολλών επιδορπίων στην Ιταλία, είναι ελαφριά, χαμηλοθερμιδική και λειτουργεί εξίσου ευέλικτα. Με ένα απλό χτύπημα και προσθήκη λίγης ζάχαρης -οι Ιταλοί το τρώνε κι έτσι-, συνιστά μια βελούδινη ελαφριά κρεμούλα. Αν δεν έχετε ρικότα στο ψυγείο σας ή δεν την βρίσκετε εύκολα, χρησιμοποιείστε το ελληνικό ανθότυρο. Αλλά με μία μικρή προσαρμογή για την περίπτωση: περάστε το ανθότυρο ή το μείγμα του από σίτα/σουρωτήρι, πριν το χτύπημα με την ζάχαρη. Θα έχετε έτσι ένα ενιαίο και πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.
Τα μπισκότα, δύο ειδών για πλουσιοπάροχη version, είναι το πιο έντονο χρώμα στο ποτήρι. Η τραγανή υφή τους είναι αυτό που προσδοκεί το δόντι και σε συνδυασμό με το ελάχιστο αλάτι, δημιουργούν την τέλεια αντίθεση αλμυρού-γλυκού. Κι εδώ μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε της αρεσκείας σας, αρκεί φυσικά να είναι αρκετά τραγανά και ελαφρώς ουδέτερα σε γεύση. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε και κορν φλέικς ή τραγανή γκρανόλα.
Για φρούτο δε θα μπορούσαμε να μην επιλέξουμε τις αγαπημένες φράουλες, με το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Ακόμα κι αν είναι ελαφρώς άγουρες και όχι γλυκές δε θα επηρρεάσει το αποτέλεσμα, ίσα ίσα θα ολοκληρώσει το συνδυασμό γλυκό-αλμυρό-ξινό.
Τέλος, προσθέσαμε στην κρέμα μας λίγο κονιάκ για την ενήλικη εκδοχή και ειδικά γιατί αποκτάει υπέροχο άρωμα. Αν πάλι το φτιάξετε για τα πιτσιρίκια και δε θέλετε να βάλετε καθόλου αλκοόλ, μπορείτε να το παραλείψετε. Εδώ μπορείτε επίσης, να παίξετε και με χρώματα ζαχαροπλαστικής για ένα πολύχρωμο και διασκεδαστικό αποτέλεσμα.
Κρέμα ρικότα με φράουλα και μπισκότο – γλυκό ψυγείου
Προετοιμασία: 10-15 λεπτά και 30 λεπτά (τουλάχιστον) χρόνος αναμονής στο ψυγείο. Εύκολη, γρήγορη και λάιτ συνταγή.
Υλικά (για 4-6 ποτήρια, ανάλογα με το μέγεθος)
2 πακέτα ρικότα (500 γραμ.)
3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
400-450 γραμ. φράουλες
8 μπισκότα Οreo
8 μπισκότα δημητριακών
½ κ.γ. αλάτι λεπτό
1 κ.σ. κονιάκ
Ετοιμάζετε το γλυκό: Πλένετε τις φράουλες. Κόβετε σε κύβους 5-6 από αυτές (100-110 γραμ. ανάλογα με το μέγεθος). Κρατάτε 4-6 για το γαρνίρισμα και κόβετε τις υπόλοιπες σε φέτες περί τα 0.8 εκατ.
Αφαιρείτε την εσωτερική κρέμα από τα Oreo και σπάζετε όλα τα μπισκότα, χωρίς να τα θρυμματίσετε εντελώς. Προσθέτετε το αλάτι και ανακατεύετε καλά.
Σε ένα μπολ βάζετε τη ρικότα, την άχνη και την κρέμα από τα Oreo και χτυπάτε (με μίξερ χειρός) μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη βελούδινη κρέμα. Προσθέτετε τις φράουλες και το κονιάκ και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
Στήνετε τις στρώσεις: Στον πάτο του ποτηριού βάζετε πρώτα τα μπισκότα, μετά μια στρώση κρέμα ρικότα και ύστερα 3-4 φέτες φράουλας. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο. Γαρνίρετε από πάνω με τριμμένο μπισκότο ή μια ολόκληρη φράουλα ή και τα δύο. Αυτοσχεδιάστε! Βάζετε τα ποτήρια στο ψυγείο για 20-30 λεπτά τουλάχιστον.
Σερβίρετε την κρέμα ρικότα: Η κρέμα ρικότα με φράουλα και μπισκότο σερβίρεται καλύτερα παγωμένη. Μπορείτε σε μια πιατέλα να βάλετε τα ποτήρια και να τα συνοδεύσετε με φράουλες και ολόκληρα μπισκότα. Καλή απόλαυση!
Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.