Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, σάλτσες, κατεργασμένα τυριά, κουλουράκια, ουίσκι και πολλά άλλα ανήκουν στην κατηγορία με τα «απαγορευμένα», αφού η γλουτένη περιέχεται σε όλα εκείνα τα τρόφιμα που προέρχονται από τα δημητριακά, όπως το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Η λύση ακούει στο όνομα «φαγόπυρος» και μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε όλες εκείνες τις νοστιμιές, χωρίς να υστερούν, ούτε σε γεύση, αλλά ούτε και σε ποιότητα!
Αλλά ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει δυσανεξία στη γλουτένη, ο φαγόπυρος μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε νοστιμιές υγιεινές.
Φαγόπυρος
Λέγεται και μαυροσίταρο κι είναι δημητριακό που προέρχεται από την Ανατολή και καταναλωνόταν για εκατοντάδες χρόνια, στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα κι άλλες ασιατικές χώρες. Τα γνωστά σε όλους μας noodles αλλά κι άλλες ασιατικές λιχουδιές για παράδειγμα φτιάχνονται από το θρεπτικό και νόστιμο αλεύρι φαγόπυρου.
Στην Ευρώπη εφφανίζεται ήδη από τα τέλη του 14ου αιώνα ενώ μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε ένα από τα βασικότερα συστατικά της διατροφής στη Βρετανία, τη Νορμανδία, τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.
Ψωμάκι από φαγόπυρο & άλλες λιχουδιές
Η απουσία γλουτένης από το αλεύρι φαγόπυρου δεν το καθιστά ιδανικό για την παρασκευή ψωμιού καθω΄ς αυτό δε θα φουσκώσει, ωστόσο, αν αναμειχθεί με άλλα άλευρα όπως για παράδειγμα το αλεύρι από σιτάρι Dinkel ή σίκαλη, μπορούμε κάλλιστα να φτιάξουμε μία ποικιλία από αρτοσκευάσματα, όπως μπισκότα, τηγανίτες, muffins, κουλουράκια, κρακεράκια αλλά και γαλέτα για πανάρισμα.
Εκτός από ψωμάκι, με φαγόπυρο μπορούμε επίσης να φτιάξουμε νόστιμες σουπίτσες, να τον βάλουμε σε σαλάτες, να φτιάξουμε νόστιμα γεμιστά αλλά και γλυκάκια όπως μπάρες δημητριακών και κέικ χωρίς γλουτένη.
Κάνε τις δοκιμές σου, ψάξε συνταγές και καλή όρεξη! Κι αν θέλεις να φας σκέτο το φαγόπυρο, η παρασκευή είναι απλή: απλά τον ξεπλένεις καλά, τον βάζεις σε κατσαρολίτσα και με τον βράζεις σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νεράκι του. Προσοχή, χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να μην κολλήσει.
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη και καθορίζει τη δομή και την ελαστικότητα της ζύμης αφού χάρη σε αυτήν φουσκώνει το ψωμί.
Γλουτένη και δυσανεξία
Ωστόσο, παρόλη τη σημαντική δράση της γλουτένης στην αρτοποιία και όχι μόνο, το συγκεκριμένο σύμπλεγμα πρωτεϊνών, δυστυχώς έχει τοξική δράση για μερικούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μία ασθένεια, την κοιλιοκάκη (celiac disease).
Κοιλιοκάκη
Πρόκειται για μια μορφή νόσου του πεπτικού συστήματος η οποία οδηγεί στην καταστροφή του λεπτού εντέρου, με κύρια συμπτώματα τη χρόνια διάρροια, τη σημαντική απώλεια βάρους, την παρατατεταμένη κόπωση, τις έντονες κοιλιακές διαταραχές, την αναιμία, την αίσθηση αδυναμίας, καθώς και τις διάφορες δερματικές παθήσεις.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ιδιαίτερα από το σύγχρονο τρόπο διατροφής που περιλαμβάνει υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων και συχνά συνδέεται με παθήσεις διαβήτη τύπου 1 κ.ά ενώ η μοναδική λύση που έχουν όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια, είναι να καταναλώνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη.