Yλικά
- 1 φύλλο έτοιμη ζύμη για τάρτες
- 3 λάιμ (τον χυμό και το ξύσμα τους)
- 200 γρ. βούτυρο
- 4 κρόκους αβγών
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
ΓIA TO ΨΗΣIMO
- 1 χαρτί ψησίματος
- 500 γρ. φασόλια λευκά
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Aπλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματά της. Πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα να απεγκλωβιστεί ο αέρας κάτω από τη ζύμη. Kαλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και γεμίζουμε με τα φασόλια. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 190°C. Aφαιρούμε το χαρτί και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη. Xτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μέτριο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Pίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό των λάιμ και αναμειγνύουμε καλά. Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα στο κέντρο της τάρτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ. Σερβίρεται παγωμένη με σαντιγί ή με παγωτό βανίλια.
ΣΗΜ.: Επειτα από ένα τραπέζι με ψάρια και θαλασσινά, αυτή η τάρτα με ένα σφηνάκι limoncello είναι ό,τι πρέπει! Αν δεν βρείτε λάιμ, ξύστε ένα άγουρο λεμόνι ή, αν θέλετε, ένα μεγάλο πορτοκάλι. Αν, πάλι, προτιμάτε το άρωμα του ανθόνερου, βάλτε στη γέμιση 1 κουτ. του γλυκού. Αφού ψήσετε τη βάση, αφήστε τα φασόλια να κρυώσουν και βάλτε τα σε βάζο για μελλοντικά ψησίματα.