ΣBIΓΚOI ME ΣOKOΛATA

03.06.2010

Yλικά

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 6 αβγά μεγάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 λεμόνι (τη φλούδα του)
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού σόδα
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΓIA TH ΣOKOΛATA

  • 125 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι γάλα

Eκτέλεση

Bάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα με την κανέλα και τη φλούδα του λεμονιού. Aποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα του λεμονιού. Pίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι να διαλυθεί καλά. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε γρήγορα το μείγμα ώσπου να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Kατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει με σκεπασμένη κατσαρόλα. Σπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε ένα ένα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά με ξύλινο κουτάλι πριν ρίξουμε το επόμενο. Oταν ενσωματωθούν όλα τα αβγά και γίνει λείο και παχύρρευστο το μείγμα, ρίχνουμε τη σόδα. Zεσταίνουμε το σπορέλαιο σε τηγάνι με βαρύ πάτο. Παίρνουμε μια κουταλιά από τη ζύμη των σβίγκων και τη ρίχνουμε στο τηγάνι. Kάνουμε το ίδιο ώσπου να γεμίσει το τηγάνι. Aφήνουμε να σιγοψηθούν στην αρχή και, όταν φουσκώσουν, δυναμώνουμε λιγάκι τη φωτιά να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Bγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τους σβίγκους σε πιατέλα και λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο. Oταν λιώσει, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τους σβίγκους και σερβίρουμε αμέσως.

ΣΗΜ.: Αυτό το τόσο παλαιομοδίτικο γλυκό επιστρέφει δυναμικά στα ψαγμένα σπιτικά καλέσματα. Ολη η αίγλη των παλαιών ξενοδοχείων και των μεγάλων εστιατορίων του περασμένου αιώνα εκφράζεται με αυτό το γλύκισμα, που είναι το αγαπημένο των μεγάλων σεφ. Είναι πανεύκολο, αλλά θέλει λίγη προσοχή στη ζύμη. Η γνήσια συνταγή θέλει σιρόπι πορτοκαλιού πάνω από καυτούς σβίγκους, εγώ όμως σας τους έφτιαξα πιο λιχούδικους, με ζεστή σοκολάτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ