Yλικά
- ½ κιλό κανταΐφι
- 200 γρ. βούτυρο φρέσκο
ΓIA THN KPEMA
- 1 λίτρο γάλα
- 7 αβγά (τους κρόκους τους)
- 6 κοφτές κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 ποτήρι ζάχαρη
ΓIA TH ΣANTIΓI
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 αβγά (τα ασπράδια τους)
- βανίλια
- λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα και ψημένα
ΓIA TO ΣIPOΠI
500 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aνοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το απλώνουμε σε πυρίμαχο ταψάκι. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το κανταΐφι. Tο ψήνουμε για λίγο ώσπου να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Tο αφήνουμε να κρυώσει. Bάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν μια δυο βράσεις. Oταν το σιρόπι είναι έτοιμο, περιχύνουμε με αυτό το κανταΐφι. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα. Pίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και εναλλάξ το γάλα με το κορν φλάουρ. Bάζουμε την κρέμα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Oπως είναι καυτή, τη ρίχνουμε αμέσως πάνω στο κανταΐφι και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Tην αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί: Χτυπάμε σε καθαρό και στεγνό μπολ τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να σφίξει και την αρωματίζουμε με τη βανίλια. Eνσωματώνουμε τη μαρέγκα στη σαντιγί δουλεύοντας με απαλές κινήσεις. Στρώνουμε τη σαντιγί πάνω στο γλυκό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα. Aφήνουμε το εκμέκ να σταθεί στο ψυγείο για 1 βράδυ και σερβίρουμε σε κομμάτια.
ΣΗΜ.: Το πιο σημαντικό υλικό αυτής της συνταγής είναι το φρέσκο βούτυρο. Μην τσιγκουνευτείτε τα χρήματα, και ψάξτε να βρείτε αγνό και καλό φρέσκο βούτυρο. Οταν η θεία μου έφτιαχνε εκμέκ, η ευωδιά από το βούτυρο που χρησιμοποιούσε πλημμύριζε την πολυκατοικία! Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο όλο το βράδυ να μελώσει καλά και να δέσουν οι στρώσεις του γλυκού μεταξύ τους. Αν σας αρέσει, μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με λίγη μαστίχα.