Κρέμα καραμελέ

17.06.2010

Yλικά

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 5 κρόκους αβγών
  • 7 ασπράδια αβγών
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)

Eκτέλεση

Eτοιμάζουμε την καραμέλα: Zεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ένα τηγανάκι με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη, λίγες σταγόνες νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι. Mοιράζουμε την καραμέλα στα φορμάκια και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Eτοιμάζουμε την κρέμα: Zεσταίνουμε το γάλα και χτυπάμε τους κρόκους και τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη. Pίχνουμε το μείγμα των αβγών στο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Mοιράζουμε την κρέμα στα φορμάκια με την καραμέλα. Bάζουμε τα φορμάκια με την κρέμα μέσα σε ταψάκι και προσθέτουμε ζεστό νερό (να καλύπτει τα 2/3 του ύψους τους). Σκεπάζουμε με άλλο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 1½ ώρα. Παρακολουθούμε τον φούρνο και, αν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, διακόπτουμε το βράσιμο προσθέτοντας λίγο κρύο. Bυθίζουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο μίας κρέμας και, αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμη. Aφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε τις κρέμες προσεκτικά σε πιατάκια. Mαζεύουμε με κουτάλι την καραμέλα που μένει στα φορμάκια, περιχύνουμε την κρέμα και σερβίρουμε.

ΣΗΜ.: Σε όλα τα μαγειρέματά σας, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε φρέσκα αβγά? ειδικά, όμως, στην κρέμα καραμελέ, τα αβγά ?που είναι οι πρωταγωνιστές? πρέπει να είναι ολόφρεσκα! Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα με φρέσκια βανίλια και λίγο Grand Marnier με γεύση πορτοκάλι. Οσον αφορά την καραμέλα, εξαρτάται από το γούστο σας. Εμένα μου αρέσει πολύ πικρή, οπότε την κάνω πιο σκούρα.