Έχεις διακαή πόθο για πίτσα αλλά έχεις βάλει στόχο να χάσεις κιλά; Κι όμως η πίτσα δεν είναι απαραίτητα απαγορευμένη τροφή σε περιόδους δίαιτας. Σύμφωνα με την αλκαλική διατροφή, όλα είναι θέμα χημείας αφού το μυστικό βρίσκεται στο ph!
Μάθε περισσότερα για την αλκαλική διατροφή πατώντας εδώ κι απόλαυσε το φαγητό. Και για να μην ψάχνεις, έχουμε συγκεντρώσει 4 συνταγές για υγιεινές, διαιτητικές πίτσες βασισμένες στην αλκαλική διατροφή για να επιλέξεις.
Πιτσάκια αλκαλικής διατροφής - Οι συνταγές
Υλικά
Για τη βάση:
* ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
* 170ml χλιαρό νερό
* 285 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* ½ κουταλάκι ροζ αλάτι Ιμαλαΐων
Για την σάλτσα:
* 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
* 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη
* Λίγο αποξηραμένο τσίλι (στην μύτη του κουταλιού)
* 300 γραμμάρια ντομάτες, χωρίς τα σπόρια κομμένες σε κύβους
* 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Πιτσάκι με μοτσαρέλα, αγκινάρα και βασιλικό
* 2 καρδιές αγκινάρας, κομμένες σε λεπτές φέτες
* 2 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
* 20 γραμμάρια μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Πιτσάκι με φέτα, κολοκύθι και λεμόνι
*15γραμμάρια κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
* 3 φλούδες λεμονιού, ψιλοκομμένες
* 15γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
Πιτσάκι με κατσικίσιο τυρί, μάραθο και γλυκοπατάτα
* 10 γραμμάρια μάραθο, κομμένο σε λεπτές φέτες
* 15γραμμάρια γλυκοπατάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
* 6 γραμμάρια σκληρό τυρί κατσικίσιο, τριμμένο
Πιτσάκι με παντζάρι, ψητό σκόρδο και φέτα
* 3 σκελίδες σκόρδο, ψημένο κι αποφλοιωμένο
* 7 γραμμάρια παντζάρι κομμένο σε λεπτές φέτες
* 10 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
Παρασκευή
1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200 με αέρα. Ανακάτεψε τη μαγιά με το νερό, σκέπασε το μείγμα με μια πετσέτα κι άσε το να «χαλαρώσει» για περίπου 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Στο μεσοδιάστημα κάνε τη σάλτσα της πίτσας. Ζέστανε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει σόταρε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια πρόσθεσε νεράκι και τα υπόλοιπα υλικά. Άσε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πήξει.
3. «Χτύπα» ανακατεύοντας καλά το μείγμα της μαγιάς με το νερό κι άσε το γι΄ άλλα 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Βάλε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνε μια γουβίτσα στη μέση και ρίξε το μείγμα της μαγιάς. Ζύμωσε καλά για 5 με 10 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν είναι απαραίτητο.
5. Χώρισε τη ζύμη σε κομμάτια και φτιάξε μικρές μπαλίτσες, όσα τα πιτσάκια που θα φτιάξεις. Στη συνέχεια άπλωσε τη ζύμη σου σε ταψάκι, όπου έχεις τοποθετήσει λαδόκολλα, και με τη βοήθεια των δαχτύλων σου απλώσέ τη. Αφού έχεις «ανοίξει» τη βάση για τα πιτσάκια σου, πρόσθεσε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά και ψήσε τα για περίπου πέντε λεπτά.
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα