Yλικά
2 κοτόπουλα μέτρια σε μερίδες
15 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
1½ φλιτζάνι μηλόξιδο
2 φλιτζάνια κρασί λευκό
1 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
3 φλιτζάνια ζωμό κότας
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
Στεγνώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αλατοπιπερώνουμε. Τα σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ίδιο σκεύος σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. (Ισως προσθέσουμε λίγο νερό). Pίχνουμε το κρασί, το μπαχάρι, το δεντρολίβανο και το ξίδι και ξύνουμε τη βάση του σκεύους με σπάτουλα. Aφήνουμε τα υγρά για 3 λεπτά να μειωθούν και προσθέτουμε τον πελτέ και το μέλι. Tαυτόχρονα, ρίχνουμε τον ζωμό και το κοτόπουλο, και σιγομαγειρεύουμε για 50 λεπτά περίπου. Mόλις είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και βράζουμε τη σάλτσα για να συμπυκνωθεί. Aποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ