Τσουρεκάκια

30.03.2016
Διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα σε μπολ. Αναμειγνύουμε σε άλλο, μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μαχλέπι, τον κακουλέ, τη βανίλια και τη μαστίχα. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 2-3 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ δύσκολη

Yλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 110 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο χλιαρό + επιπλέον 1½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 φακελάκι κακουλέ (μόνο τα σποράκια) κοπανισμένο
  • 3 μέτρια κομμάτια μαστίχα Χίου κοπανισμένη
  • 4 αβγά + 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα
  • λίγη βανίλια
  • αμύγδαλα εφιλέ

EKTEΛEΣH
Διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα σε μπολ. Αναμειγνύουμε σε άλλο, μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μαχλέπι, τον κακουλέ, τη βανίλια και τη μαστίχα. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 περίπου λεπτά να ανέβει η μαγιά. Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένας παχύρρευστος χλιαρός χυλός. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στον χυλό ανακατεύοντας συνέχεια.

Το μείγμα πρέπει πάντα να διατηρείται χλιαρό. Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε το μείγμα του αλεύρου και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και διατηρούμε σε ζεστό μέρος για 2-2½ ώρες μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο. Οταν είναι έτοιμο, χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε πάλι στα 3 και πλάθουμε 3 μακρόστενες λωρίδες έτσι ώστε να σχηματίσουμε πλεξίδες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείφουμε της επιφάνειά τους με το ελαφρώς χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα εφιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Tips: Το πιο σημαντικό υλικό για ένα επιτυχημένο τσουρέκι είναι το αλεύρι. Γι’ αυτό, πρέπει να διαλέγουμε αλεύρι από σκληρό σιτάρι. ? Μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη του τσουρεκιού σε λεπτό φύλλο και να τη γεμίσουμε με καρύδια, ζάχαρη και κανέλα ή με σοκολάτα και φουντούκια.