Yλικά
Για το ρολό
40 γρ. βούτυρο
3 κουτ. σούπας αλεύρι
300 γρ. γάλα
4 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
75 γρ. γραβιέρα τριμμένη
25 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
225 γρ. τυρί κρέμα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας βασιλικό και θυμάρι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας διαρκώς. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα αναμειγνύουμε απαλά με τη ζύμη. Στρώνουμε με λαδόκολα ένα ταψάκι 30x20 εκατοστών, το βουτυρώνουμε και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη. Τη στρώνουμε με σπάτουλα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα τυριού μέχρι να γίνει αφράτη και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, το κρεμμυδάκι, την ντομάτα (χωρίς τα νερά της), αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα τυριού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε κομμάτια.
Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου