ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1½ ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Υλικά
- 12 φύλλα λαζάνια
- 2 πιπεριές κόκκινες
- 2 μελιτζάνες φλάσκες σε κύβους
- 3 κολοκυθάκια σε φέτες
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα για το πασπάλισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 800 γρ. ντομάτες τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Για την κρέμα τυριού
- 500 ml γάλα
- 50 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. κατίκι
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μέσα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές κομμένες σε τετραγωνάκια και τα πράσα μαζί με το ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Αναμειγνύουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα ντομάτας. Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού: Γυρνάμε σε κατσαρόλα το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας με αβγοδάρτη. Τέλος, προσθέτουμε το κατίκι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε μία κουταλιά σάλτσα σε πυρέξ αλειμμένο με λάδι, στρώνουμε τα λαζάνια και συνεχίζουμε με τα λαχανικά και την τριμμένη γραβιέρα. Τελειώνουμε την πρώτη στρώση με 3 κουταλιές σούπας κρέμα τυριού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, τελειώνοντας με λαζάνια. Βάζουμε στο τέλος την υπόλοιπη κρέμα τυριού. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 180°C.