ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες και 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Υλικά
- 2 πορτοκάλια μέτρια (400 γρ. περίπου)
- 240 γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 240 γρ. αμυγδαλόψιχα
- 2 κουτ. σούπας ανθόνερο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη για το άλειμμα
Για το γαρνίρισμα
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε ολόκληρα σε κατσαρολάκι με νερό και σε μέτρια φωτιά για μία ώρα και 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους σταδιακά. Ρίχνουμε το ανθόνερο εναλλάξ με την αμυγδαλόψιχα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε την πούλπα πορτοκαλιού και αναμειγνύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μια αντικολλητική φόρμα του κέικ, στρώνουμε το μείγμα και ψήνουμε για μία ώρα. Ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη μαύρη ζάχαρη και τις ροδέλες του πορτοκαλιού και τις καραμελώνουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Γαρνίρουμε το κέικ με τις καραμελωμένες ροδέλες πορτοκαλιού και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.
Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ, Φωτογραφία: STUDIOM.COM