- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
- ΑΝΑΜΟΝΗ 15 λεπτά
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2½ ώρες
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
- ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 1 μπούτι αρνίσιο (1½ κιλού περίπου)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 2 φιλέτα αντζούγιας
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας λεμόνι
- 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
- 2 κουτ. σούπας κρασί κόκκινο
- 1/2 κρεμμύδι μέτριο καθαρισμένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 σύκο ξερό
- αλάτι, πιπέρι
Για τις πατάτες
- 6 πατάτες μέτριες
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας κόλιαντρο ξερό ολόκληρο
- 1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τρυπάμε με μυτερό μαχαίρι το κρέας ελαφρώς σε όσο περισσότερα σημεία μπορούμε. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Με το μείγμα αυτό αλείφουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε 10 λεπτά να μαριναριστεί. Θα μας περισσέψει λίγο μείγμα, αλλά θα το χρειαστούμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε το αρνάκι σε αντικολλητικό ταψί και το καλύπτουμε ελαφρώς με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες (μέχρι το κόκαλο να αρχίσει να αποκολλάται από το κρέας). Ενδιάμεσα, αλείφουμε το κρέας με το μείγμα των μυρωδικών που μας έχει περισσέψει και τα τελευταία 15 λεπτά το ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο. Την ώρα που ψήνεται το κρέας, ετοιμάζουμε τις πατάτες.
Βάζουμε αρκετό νερό σε κατσαρόλα και βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μεγάλο τηγάνι με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά για 8 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κόλιαντρο και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε καλά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Οι πατάτες θα δείχνουν σχεδόν καμένες, αλλά η γεύση τους θα είναι καταπληκτική. Σερβίρουμε κομμάτια από το κρέας μαζί με τις πατάτες.