Τα τέλεια μελομακάρονα

11.12.2015

Χτυπάμε στο μίξερ 1½ φλ. ελαιόλαδο με ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 σφηνάκι κονιάκ, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, ½ κουτ. γλυκού σόδα, 1 κουτ. γλυκού κανέλα, 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε με σπάτουλα λίγο λίγο 4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Για αφράτα και σωστά μελωμένα μελομακάρονα, αρκεί ένα γρήγορο ανακάτεμα με τα χέρια. Στρώνουμε με λαδόκολα ένα ταψί και πλάθουμε μελομακάρονα σε μέγεθος καρυδιού. Κεντάμε την επιφάνειά τους με πιρούνι και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά. Για το σιρόπι, λιώνουμε σε 1 φλιτζάνι νερό 2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη, 1 ξυλαράκι κανέλα, 5 γαρίφαλα και τη φλούδα μισού πορτοκαλιού. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και διαλύουμε μέσα 1½ φλιτζάνι μέλι. Μόλις κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στιγμιαία στο χλιαρό σιρόπι. Πασπαλίζουμε με 1 φλιτζάνι χοντροαλεσμένα καρύδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ