Yλικά
Για τη ζύμη
- 1½ φλιτζάνι νερό
- 4+1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
Για τη γέμιση
- 2 μπάλες μοτσαρέλα σε φέτες
- 150 γρ. προβολόνε σε κυβάκια
- 150 γρ. μανιτάρια σε φέτες
- 150 γρ. παντσέτα καπνιστή σε κύβους
- ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 10 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3/4 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μαζί με το σκόρδο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να καραμελώσει, ανακατεύοντας ενδιάμεσα. Προσθέτουμε το σκόρδο με όλα τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε ξανά λίγο νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές. Μόλις εξατμιστεί για τρίτη φορά το νερό, σβήνουμε με το κρασί και αμέσως προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και το κρασί. Βάζουμε την ντομάτα στο τηγάνι και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 5 λεπτά επιπλέον. Αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το νερό και 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε από πάνω το αλεύρι και ρίχνουμε στις άκρες το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα και ρίχνουμε τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Μόλις ενωθούν τα συστατικά, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε με τα χέρια για 6-8 λεπτά. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μεγάλο μπολ, το σφραγίζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε μια άκρη της κουζίνας για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και σχηματίζουμε 2 στρογγυλές μπάλες. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο δύο ταψιά και βάζουμε από ένα κομμάτι ζύμης στο καθένα. Σπρώχνουμε με τα δάχτυλα το ζυμάρι να ανοίξει προς τις άκρες του ταψιού. Μόλις του δώσουμε το σχήμα πίτσας, σκεπάζουμε τα ταψιά με νωπή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ξεσκεπάζουμε τα ταψιά και μοιράζουμε τα υλικά της γέμισης στις δυο πίτσες. Τελειώνουμε ραντίζοντας την επιφάνειά τους με αρκετό ελαιόλαδο. Ψήνουμε τις πίτσες για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ