Γαλλικό χωριάτικο ψωμί

01.02.2012

Yλικά

  • 2 φακελάκια μαγιά
  • ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 2 φλιτζάνια νερό ζεστό
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 6 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο
  • αλεύρι για τον πάγκο

Eκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μικρό μπολ λίγη από τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και την αφήνουμε να διαλυθεί μόνη της. Βάζουμε το ζεστό νερό σε μεγάλο μπολ μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τη διαλυμένη μαγιά με το υγρό της και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη δουλεύουμε ξανά αρκετή ώρα και τη βάζουμε στο μπολ να ξεκουραστεί. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές τη διαδικασία. Αλευρώνουμε ξανά τον πάγκο και τοποθετούμε εκεί τη ζύμη. Ζυμώνουμε για 2 λεπτά και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Τους δίνουμε σχήμα φραντζόλας και τα μεταφέρουμε σε χαμηλό αντικολλητικό ταψί, τοποθετώντας τις «ραφές» της ζύμης από κάτω. Χαράζουμε τα ψωμιά σε 3 σημεία, σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και τα αφήνουμε για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, αλείφουμε τα ψωμιά με το ασπράδι αβγού και τα ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ