Yλικά
Για τη ζύμη
- 125 γρ. βούτυρο παγωμένο
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 αβγό
Για τη γέμιση
- 6-7 πράσα σε λεπτές ροδέλες
- 3-4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 150 γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
- 250 γρ. γιαούρτι
- ½ κουτ. σούπας φασκόμηλο
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- 3 αβγά
- 8 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθεί με το αλεύρι. Pίχνουμε το ελαιόλαδο και το αβγό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει απαλή η ζύμη. Kάνουμε μπάλα τη ζύμη, τυλίγουμε σε διαφανή μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Aλείφουμε την ταρτιέρα με βούτυρο, τη ραντίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και απλώνουμε τη ζύμη. Σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια ανακατεύοντας. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά τους, σβήνουμε με το κρασί. Aνακατεύουμε και προσθέτουμε το σύγκλινο. Xτυπάμε σε μπολ τα αβγά, το γιαούρτι, το τυρί, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο φασκόμηλο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Aνακατεύουμε και περιχύνουμε με το μείγμα τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ