Παραδοσιακό ψωμί χωρίς ζύμωμα

07.07.2015

Yλικά

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
  • 1/4 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • ½ κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλεύρι για τον πάγκο

Eκτέλεση
Θα χρειαστούμε ένα βαρύ σκεύος με καπάκι που να μπορεί να μπει στον φούρνο (μαντεμένιο ή πυρέξ). Η συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεται μια προεργασία 20 ωρών πριν από το ψήσιμο. Ετσι, τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε μεγάλο μπολ (γιατί η ζύμη θα διπλασιαστεί) και τα αναμειγνύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να «δουλέψει» για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό μην σας ανησυχήσει. Βγάζουμε τη ζύμη με βρεγμένα χέρια 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Διπλώνουμε 2-3 φορές και την επαναφέρουμε μέσα στο μπολ. Αυτήν τη φορά δεν σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, αλλά πασπαλίζουμε μια λινή ή βαμβακερή πετσέτα με αλεύρι και σκεπάζουμε με αυτήν τη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και βάζουμε μέσα σκεπασμένο το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε το ψωμί. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αλείφουμε προσεκτικά με το ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, το σκεπάζουμε ξανά και το βάζουμε στον φούρνο για μισή ώρα. Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ