ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Yλικά
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 120 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 12-14 αβγά (τα ασπράδια τους)
- 1 κουτ. σούπας καφέ στιγμιαίο
- 2½ κουτ. γλυκού κρεμόριο
- 250 γρ. ζάχαρη
Για το γλάσο
- 1 κουτ. σούπας καφέ στιγμιαίο
- 1 κουτ. σούπας νερό ζεστό
- 175 γρ. ζάχαρη άχνη
- 75 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα ψημένα
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aνακατεύουμε σε μικρό μπολ την άχνη με το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε δυνατά τα ασπράδια με τον καφέ και το κρεμόριο σε μεγάλο μπολ μέχρι να κάνουν «μυτούλες». Συνεχίζουμε με τη ζάχαρη (2 κουταλιές τη φορά). Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα αλεύρου και άχνης στα ασπράδια ανακατεύοντας απαλά. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη αντικολλητική φόρμα με τρύπα (διαμέτρου 25 εκατοστών και ύψους 13 εκατοστών). Ψήνουμε το κέικ για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά. Ετοιμάζουμε το γλάσο διαλύοντας τον καφέ στο νερό και προσθέτοντας την άχνη. Το απλώνουμε πάνω στο κέικ και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα.
ΤΙΡ: Μπορούμε να παραλείψουμε τον καφέ και να αρωματίσουμε το κέικ με 2 βανίλιες, ή ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Το ίδιο, βέβαια, θα κάνουμε και με το γλάσο.
ΗΛΙΑΣ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ