Υλικά
- 2 φέτες κεφαλογραβιέρα (περίπου 300 γρ.)
- 250 γρ. ξερά σύκα
- 40 γρ. πετιμέζι Αγιωργίτικο
- 2 κουταλιές γλυκόξιδο
- 1 κουταλιά σπασμένο μαύρο πιπέρι
- 1 μπαστουνάκι κανέλας
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 βανίλια
- 5 γαρίφαλα
- νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε τα σύκα με το πετιμέζι, τα γαρίφαλα, το γλυκόξιδο, το πιπέρι, το μπαστουνάκι κανέλας, τη βανίλια, τη δάφνη σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλυφθούν. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και να σιροπιάσει η σάλτσα (περίπου 40 λεπτά). Αφαιρούμε τα γαρίφαλα. Βρέχουμε το τυρί και το βουτάμε σε ένα πιάτο με αλεύρι. Τινάζουμε να φύγει το περιττό. Βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρουμε σε μια πιατέλα με τη σάλτσα από τα σύκα από πάνω.
Από τη «Σοφία της φύσης»