Χριστουγεννιάτικος κορμός

07.12.2015

Υλικά

Για το κέικ

  • 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1/4 κούπας κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 4 αβγά χωρισμένα
  • 1 βανίλια
  • 2 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος (500 ml)
  • 1/4 κούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1/3 κούπας αμύγδαλο φιλέ

Για το γλάσο

  • 2 κουτ. σούπας λικέρ της αρεσκείας σας (εγώ βάζω Baileys)
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 2 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακό
  • 125 γραμμ. κουβερτούρα για στόλισμα

Εκτέλεση

Για το κέικ

1. Ανακατεύετε τα 4 πρώτα υλικά σε ένα μπολ. Κατόπιν χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτετε σιγά σιγά τη μισή ζάχαρη και αφήνετε στην άκρη.

2. Στη συνέχεια χτυπάτε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πήξουν και σιγά σιγά προσθέτετε το νερό και μετά τα ανακατεμένα υλικά.

3. Κλείνετε το μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει.

4. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί του φούρνου, στο οποίο έχετε στρώσει και βουτυρώσει λαδόκολλα και ψήνετε στους 180ο C για 15 λεπτά. Μόλις βγει, το αναποδογυρίζετε σε πετσέτα πασπαλισμένη με λίγη άχνη και αμέσως το τυλίγετε σε ρολό και το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Μόλις κρυώσει, το ξετυλίγετε σιγά σιγά, απλώνετε τη γέμιση και ξανατυλίγετε απαλά.

Για τη γέμιση

1. Χτυπάτε τα υλικά της γέμισης και μόλις αφρατέψουν προσθέτετε και το αμύγδαλο φιλέ.

Για το γλάσο

1. Ανακατεύετε το λικέρ με το γάλα.

2. Ανακατεύετε την άχνη με το κακάο. Χτυπάτε το βούτυρο και προσθέτετε σε δόσεις το μείγμα λικέρ-γάλα και άχνη-κακάο. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό.

3. Καλύπτετε το ρολό με το γλάσο και πασπαλίζετε με κουβερτούρα τριμμένη και λίγη άχνη.