Δεν είμαστε όλοι... Βέφα Αλεξιάδου να διατηρούμε στην κουζίνα μας τα πλέον εξειδικευμένα σκεύη που απαιτούνται για κάθε είδους συνταγή. Ειδικά όταν ο χώρος σου είναι περιορισμένος ή δεν μαγειρεύεις συστηματικά σίγουρα δεν χρειάζεται να ξέρεις τι είναι το κουπάτ ή το κορνέ!
Τι γίνεται όμως αν βρεθείς σε μία ανάγκη να ανοίξεις φύλλο (και δεν εννοούμε ούτε Βυρηττού ούτε καν απλό χωριάτικο για πίτες) για μια τάρτα, πίτσα ή ακόμα και για κουλουράκια ή ζυμαρικά και δεν έχεις πλάστη;
Μιλάμε για τον χοντρό, ορθόδοξο πλάστη με τα χερούλια, που περισσότερο χρησίμευε ως μέσον τιμωρίας παρά μαγειρικής!
Μη σκας λοιπόν αν δεν έχεις πλάστη στο ντουλάπι σου και θέλεις να ανοίξεις χοντρό φύλλο.
Η μία εναλλακτική είναι να οπλιστείς με υπομονή και να απλώσεις τη ζύμη με την παλάμη σου (κάτι που μπορεί να την κάνει λιγάκι ανισομερή). Η άλλη επιλογή είναι κάτι που πολύ πιθανόν έχεις στο ντουλάπι σου: ένα μπουκάλι!
Ένα γυάλινο μπουκάλι κρασιού, νερού που έχεις πλύνει καλά εξωτερικά (καλό θα ήταν να αφαιρέσεις και την ετικέτα) θα σου ανοίξει χοντρό φύλλο με μεγάλη ευκολία.
Μόνο προσοχή! Ο πλάστης δεν σπάει καθότι ξύλινος και αντέχει την πίεση. Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μπουκάλι μην επιχειρήσεις να ασκήσεις υπερβολική πίεση στον «λαιμό» του και βρεθείς με ένα κομμάτι ζυμάρι γεμάτο σπασμένα γυαλιά!
Πάντως, αν δεις ότι χρησιμοποιείς πολύ περισσότερο το μπουκάλι αντί τον πλάστη, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς να επενδύσεις σε έναν ξύλινο πλάστη, που δεν είναι και τόσο ακριβός!
Δες στο βίντεο πώς θα χρησιμοποιήσεις ακόμα και ένα γεμάτο μπουκάλι: