Το τυρί cottage, ένα είδος τυριού που συχνά βλέπουμε να χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές, έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή του κοινού, κυρίως μέσω των social media. Χρησιμοποιείται σε bagels, pancakes, αυγά, ακόμη και με μουστάρδα, και φαίνεται πως έχει γίνει η τελευταία τάση στην κουζίνα. Αλλά, είναι πραγματικά τόσο υγιεινό όσο λένε όλοι;
Το τυρί cottage είναι ένα προϊόν από πήγμα γάλακτος, όπως και η φέτα, η μοτσαρέλα και η ρικότα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε θερμίδες και δεν περιέχει υπερ-επεξεργασμένα συστατικά, όπως αναφέρει η διατροφολόγος Δρ. Μέγκαν Ρόσι. Αυτό το καθιστά μια πολύ δημοφιλή επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και οικονομικό τρόφιμο.
Επιπλέον, η γεύση του είναι ήπια και ευχάριστη, ενώ έχει εξαιρετική θρεπτική αξία. Το τυρί cottage είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο. Μάλιστα, περιέχει σεληνίδιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς, ενώ η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι μικρότερη από άλλους τύπους τυριών. Επίσης, έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Αν το τυρί cottage είναι ζυμωμένο, μπορεί να έχει και προβιοτικά οφέλη για το έντερο.
Γιατί να προσθέσεις το τυρί cottage στη διατροφή σου;
Η ιδιαίτερη υφή του, με τα "γκρουπ" που σχηματίζονται, οφείλεται στις πρωτεΐνες που περιέχει το γάλα, κυρίως την καζεΐνη. Αυτές οι πρωτεΐνες χωνεύονται πιο αργά και βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού. Η καζεΐνη και η ορρούσα πρωτεΐνη που περιέχει το τυρί cottage έχουν διαφορετική δράση στον οργανισμό, με την καζεΐνη να προσφέρει μακροχρόνια αίσθηση πληρότητας, ενώ η ορρούσα πρωτεΐνη απορροφάται πιο γρήγορα και είναι ιδανική για αναρρόφηση μετά την προπόνηση.
Το τυρί cottage μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Είναι ιδανικό για πρωινό, μπορεί να προστεθεί σε pancakes για επιπλέον πρωτεΐνη ή να χρησιμοποιηθεί ως dressing σε σαλάτες. Μπορεί επίσης να σερβιριστεί πάνω σε ψωμί σικάλεως ή να συνδυαστεί με τόνο και ντομάτα για ένα γευστικό σνακ.
Αν δεν σας αρέσει το τυρί cottage, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο είναι εξίσου πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, αλλά και το τόφου, το οποίο είναι φυτική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία.
Το τυρί cottage είναι ένα θρεπτικό και οικονομικό τρόφιμο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας, αρκεί να το εντάξετε σωστά στη διατροφή σας. Αν το αγαπάτε, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε σε διάφορες παραλλαγές, από τη συνταγή με μέλι και κρακεράκια μέχρι τη συνταγή με λαχανικά ως ντιπ.