Εσύ βράζεις σωστά τα μακαρόνια;

10.10.2024
Εσύ βράζεις σωστά τα μακαρόνια;
ΠΗΓΗ:@ galyuskasss
Πώς θα βράσεις σωστά τα μακαρόνια (ναι, δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις)

Νομίζεις ότι το να βράσεις μακαρόνια είναι κάτι απλό; Κι όμως, υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη γεύση και την υφή τους. Αν ακολουθήσεις σωστά ορισμένους κανόνες, μπορείς να απογειώσεις την αγαπημένη σου μακαρονάδα! Ας δούμε λοιπόν πώς να το κάνεις σωστά.

Ποσότητα νερού και αλατιού

Για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών, χρειάζεσαι περίπου 1 λίτρο νερό. Δηλαδή, για ένα κλασικό πακέτο των 500 γρ., πρέπει να βάλεις στην κατσαρόλα 5 λίτρα νερό. Μην ξεχνάς ότι το νερό πρέπει να βράζει έντονα πριν ρίξεις τα μακαρόνια. Λίγο πριν ξεκινήσει να κοχλάζει καλά, πρόσθεσε χοντρό θαλασσινό αλάτι, περίπου μία κουταλιά της σούπας για τα 5 λίτρα νερού.

Το βράσιμο το καλό

Τα μακαρόνια θέλουν δυνατή φωτιά και ανοιχτό καπάκι. Δεν υπάρχει λόγος να προσθέσεις λάδι στο νερό, δεν βοηθάει στο να μην κολλήσουν, αρκεί να τα ανακατεύεις πού και πού. Όσο για τον χρόνο βρασμού, κάθε είδος ζυμαρικών χρειάζεται διαφορετικό χρόνο, ανάλογα με το σχήμα και το πάχος του. Μην παραλείπεις να διαβάσεις τις οδηγίες στη συσκευασία και, για να είσαι σίγουρη, δοκίμασε τα ζυμαρικά σου 1-2 λεπτά πριν από το τέλος του προτεινόμενου χρόνου.

Το σωστό αλ ντέντε

Τα ζυμαρικά που είναι βρασμένα αλ ντέντε (δηλαδή λίγο πιο σκληρά) είναι πιο νόστιμα και εύπεπτα. Αν τα αφήσεις να βράσουν παραπάνω, χάνουν την τέλεια υφή και γίνονται πιο βαριά στο στομάχι. Για να βεβαιωθείς ότι τα μακαρόνια σου είναι ιδανικά, φρόντισε να τηρείς τον χρόνο βρασμού που προτείνει η εταιρεία. Αν τυχόν θολώσει πολύ το νερό ή τα ζυμαρικά «σπάνε», τότε μάλλον δεν είναι καλής ποιότητας.

Τι να κάνεις μετά το βράσιμο

Μόλις βράσουν τα μακαρόνια, σούρωσέ τα χωρίς να τα ξεπλύνεις και φρόντισε να τα ενώνεις κατευθείαν με τη σάλτσα. Αν θέλεις να τους δώσεις λίγο χρόνο μέχρι να σερβίρεις, μπορείς να προσθέσεις 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αν πάλι προτιμάς να μαγειρέψεις τα ζυμαρικά σου μέσα στη σάλτσα, βράσ' τα λίγο λιγότερο και ρίξ’ τα στη σάλτσα για να πάρουν έξτρα γεύση. Καλό είναι η σάλτσα να είναι λίγο πιο υγρή, γιατί τα μακαρόνια θα τραβήξουν μέρος του υγρού.

Μικρό μυστικό για τέλεια σάλτσα

Αν δεν θέλεις τα ζυμαρικά σου να στεγνώσουν, κράτησε λίγο από το νερό που έβρασαν και πρόσθεσέ το στη σάλτσα. Αυτό θα βοηθήσει τη σάλτσα να «δέσει» με τα μακαρόνια, χωρίς να χαθεί η υφή της.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, θα έχεις πάντα τέλεια μακαρόνια στο τραπέζι, χωρίς να κολλάνε ή να λασπώνουν. Καλή όρεξη!

Τελευταία τροποποίηση στις 10.10.2024 - 00:58