Το να στήνεις ένα τραπέζι για φαγητό είτε πρόκειται για το καθημερινό γεύμα είτε ένα επίσημο δεν έχει να κάνει με ξεπερασμένους καλούς τρόπους που τηρεί μόνο η βασίλισσα της Αγγλίας. Έχει να κάνει με την προσφορά και την επιθυμία να περιποιηθείτε ακόμα και τον εαυτό σας στρώνοντας ένα όμορφο, τακτοποιημένο τραπέζι που σας επιτρέπει να αφοσιωθείτε στο φαγητό σας και να το απολαύσετε, όπως άλλωστε θα έπρεπε για να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά.
Τριών ειδών στησίματα τραπεζιού περιλαμβάνει το art de la table, το βασικό, το casual και το επίσημο. Το επίσημο βέβαια έχει παραλλαγές ανάλογα με τα πιάτα που σερβίρονται, τα επιδόρπια και τα κρασιά αλλά παρακάτω θα δείτε το basic επίσημο στρώσιμο.
Βασικό στήσιμο τραπεζιού
- Τοποθετήστε στο κέντρο της θέσης ένα σουπλά και πάνω του το πιάτο (προαιρετικά).
- Διπλώστε την πετσέτα και τοποθετήστε την είτε αριστερά του πιάτου ή κεντρικά, πάνω στο πιάτο.
- Το πιρούνι τοποθετείται αριστερά από το πιάτο, στη μέσα πλευρά της πετσέτας ή πάνω σε αυτήν.
- Το μαχαίρι τοποθετείται δεξιά του πιάτου και δίπλα του, ενώ στην εξωτερική μεριά του μαχαιριού τοποθετείται το κουτάλι.
- Tο ποτήρι για το νερό τοποθετείται δεξιά, πάνω από το μαχαίρι και το κουτάλι.
Casual στήσιμο τραπεζιού
Η εκδοχή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα κυριακάτικο γεύμα ή ένα δείπνο στο σπίτι με φίλους ή την οικογένεια.
- Στο κέντρο, πάνω από το σουπλά, τοποθετούμε το ρηχό πιάτο.
- Πάνω από το ρηχό πιάτο, τοποθετούμε το πιάτο της σαλάτας και από πάνω το μπολ της σούπας (εφόσον σερβίρετε σούπα).
- Αριστερά από τα πιάτα τοποθετούνται τα πιρούνια, με πιο κοντινό στο πιάτο αυτό του κυρίως γεύματος (εξωτερικά δηλαδή τοποθετείται το πιρούνι της σαλάτας, είναι το μικρότερο από τα δύο). Η λογική είναι ότι χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπίρουνα από έξω προς τα μέσα, άρα πρώτα θα χρησιμοποιήσουμε το πιρούνι της σαλάτας (και το αντίστοιχο πιάτο), πριν φτάσουμε στο κυρίως γεύμα.
- Δεξιά τοποθετούμε το μαχαίρι και δίπλα του (στην εξωτερική μεριά) το κουτάλι.
- Η πετσέτα μπαίνει δίπλα από τα πιρούνια ή πάνω στο πιάτο της σαλάτας.
- Το ποτήρι του νερού τοποθετείται πάνω από το μαχαίρι και το ποτήρι του κρασιού στα δεξιά του.
Επίσημο στήσιμο τραπεζιού
Όταν κάνετε καλά τραπέζια όπως σε γιορτές ή επίσημες περιστάσεις (π.χ. ένας αρραβώνας) τότε ενδεχομένως να βγαίνει και το καλό σας σερβίτσιο για τους καλεσμένους σας.
- Στο κέντρο, πάνω από το σουπλά, τοποθετούμε το ρηχό πιάτο.
- Πάνω από το ρηχό πιάτο, τοποθετούμε το πιάτο της σαλάτας και από πάνω το μπολ της σούπας (εφόσον σερβίρετε σούπα).
- Αριστερά από τα πιάτα τοποθετούνται τα πιρούνια, με πιο κοντινό στο πιάτο αυτό του κυρίως γεύματος (εξωτερικά δηλαδή τοποθετείται το πιρούνι της σαλάτας, είναι το μικρότερο από τα δύο).
- Δεξιά τοποθετούμε το μαχαίρι και δίπλα του (στην εξωτερική μεριά) το κουτάλι.
- Εάν το δείπνο περιλαμβάνει ψάρι τότε ανάμεσα στο πιρούνι της σαλάτας και το βασικό πιρούνι μπαίνει του ψαριού ενώ ανάμεσα στο κουτάλι και το βασικό μαχαίρι μπαίνει το μαχαίρι του ψαριού.
- Η πετσέτα μπαίνει δίπλα από τα πιρούνια ή πάνω στο πιάτο της σαλάτας.
- Αριστερά πάνω από την πετσέτα τοποθετούμε το πιατάκι του ψωμιού με το μαχαιράκι για το βούτυρο.
- Στο κέντρο και πάνω από το πιάτο τοποθετούμε το κουτάλι του γλυκού και προαιρετικα΄ αλατιέρα, πιπεριέρα και ταμπελάκι με το όνομα του καλεσμένου.
- Δεξιά πάνω από το μαχαίρι, από μέσα προς τα έξω βάζουμε το ποτήρι του νερού, το ποτήρι για κόκκινο κρασί (πάνω) και το ποτήρι για το λευκό (κάτω).