Το στρώμα του κρεβατιού είναι πραγματικά μια επένδυση. Αφενός διότι πρόκειται για μία ακριβή αγορά, αφετέρου διότι εκεί περνάμε μεγάλο μέρος της μέρας και πρέπει να είναι το σωστό.
Το τι είναι σωστό για τον καθένα βέβαια είναι ξεχωριστό.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε όμως πριν αγοράσετε καινούργιο ή το πρώτο σας στρώμα είναι πως πρόκειται για μια αγορά που πρέπει να κρατήσει καιρό. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι η αγορά κρεβατιού είναι ξεχωριστό ποσό εάν δεν έχετε σκελετό και σκοπεύετε να πάρετε και κρεβάτι.
Ακολούθως τα επόμενα 3 πιο σημαντικά κριτήρια είναι το ποιος κοιμάται στο κρεβάτι, το μέγεθος της κρεβατοκάμαρας και φυσικά τα χρήματα που διαθέτετε.
Ιδανικά όπως αναφέρουν οι εταιρείες αλλάζουμε το στρώμα ύπνου κάθε 7 χρόνια, για λόγους υγιεινής και για την καλύτερη κατάσταση των πρώτων υλών. Αν παρατηρήσουμε πως το στρώμα μας έχει φθορές ή οσμές, τότε το αλλάζουμε νωρίτερα. Μία οικονομική κι έξυπνη λύση για αποτελεσματική διατήρηση με διάρκεια σε στρώματα ύπνου, αποτελεί το κάλυμμα στρώματος.
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε στρώμα
Πριν πάτε σε οποιοδήποτε μαγαζί θα πρέπει να έχετε απαντήσει σε βασικά ερωτήματα που καλό είναι να τα έχετε γραμμένα.
Εννοείται ότι καλό είναι να κάνετε έρευνα αγοράς, δηλαδή να πάτε σε αρκετά καταστήματα πριν καταλήξετε. Από προσωπική πείρα να σας πούμε ότι οι πιο γνωστές εταιρείες στρωμάτων προσφέρουν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα και οι τιμές δεν διαφέρουν πολύ. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ορισμένες εξαιρετικές και μάλιστα ελληνικές εταιρείες που μπορείτε να εμπιστευτείτε.
Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια τόσο μεγάλη αγορά σε περίοδο εκπτώσεων ώστε να πετύχετε μια καλύτερη τιμή.
Τι άλλο πρέπει να έχετε κατά νου;
1. Ποιος θα κοιμάται στο κρεβάτι; Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα. Αρχικά αν το στρώμα σας θα είναι μονό, διπλό ή δύο μονά που θα ενώνονται. Κατά δεύτερον υπάρχουν προβλήματα υγείας για κάποιον ώστε να χρειάζεστε ειδικό στρώμα, ορθοπεδικό ή ανατομικό; Αν έχετε παιδιά, μοιράζεστε το κρεβάτι σας τακτικά με αυτά ώστε να χρειάζεστε μεγαλύτερο; Αυτά πρέπει να τα υπολογίσετε καλά.
2. Δεύτερον και πιο σημαντικό είναι το πόσο μεγάλη είναι η κρεβατοκάμαρά σας. Μετρήστε με ακρίβεια τον χώρο που διαθέτετε για να μπει το κρεβάτι, πόσος χώρος περισσεύει κ.ο.κ. αν πρόκειται για νέο κρεβάτι με στρώμα. Αν πρόκειται να αγοράσετε απλώς το στρώμα τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε μετρήσει σωστά το κρεβάτι σας. Στα καταστήματα στρωμάτων ούτως ή άλλως σας εξηγούν ακριβώς πώς πρέπει να το κάνετε. Στην αγορά υπάρχει ποικιλία μεγεθών από μικρά μέχρι king size στρώματα για όλα τα γούστα.
3. Το μέγεθος των ανθρώπων που κοιμούνται στο κρεβάτι. Είτε για μονό είτε για διπλό κρεβάτι πρέπει να υπολογίζετε πάντα το ύψος σας και του συντρόφου σας ή των παιδιών σας, αλλά και το βάρος. Ένας βαρύς άνθρωπος χρειάζεται ένα καλό στρώμα που δεν θα «κάτσει» με την πάροδο του χρόνου.
4. Μελλοντική χρήση. Αυτό εφαρμόζει ειδικά στα μονά κρεβάτια. Αν είναι το παιδικό στρώμα ίσως είναι καλύτερη ιδέα να πάρετε κατευθείαν ένα στρώμα και ένα κρεβάτι που μελλοντικά να γίνει το εφηβικό και όχι να επενδύσετε σε δύο διαφορετικά στρώματα. Τα καλά στρώματα έχουν ορίζοντα ακόμα και 15ετίας οπότε μπορείτε να προβλέψετε τις μελλοντικές ανάγκες των παιδιών σας.
5. Budget. Θα αναρωτηθείτε γιατί δεν είναι πιο ψηλά. Η απάντηση είναι πως ούτως ή άλλως για την αγορά στρώματος θα πρέπει να υπολογίσετε ένα ικανό ποσό. Οτιδήποτε πάνω ή κάτω από αυτό μπορεί να αλλάξει κάποια μικρά πράγματα στην τελική αγορά. Για να έχετε μια ιδέα, για ένα πραγματικά καλό και επώνυμο στρώμα υπολογίστε γύρω στα 800 ευρώ. Συμβουλή: Είναι καλύτερο να μαζέψετε σταδιακά ένα ικανό ποσό και να αγοράσετε ένα καλό στρώμα παρά να διαθέσετε πολύ μικρότερα ποσά για στρώματα που θα κάνουν κακό στον σκελετό σας με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να κοστίζουν το ένα τρίτο του ποσού αυτού. Σε κάθε περίπτωση μια έρευνα αγοράς θα σας πείσει.
6. Προτιμήσεις. Αν σας αρέσει η άνεση -μιλώντας για διπλό στρώμα- και θέλετε να απλώνεστε χωρίς να ενοχλείτε τον/την σύντροφό σας, ένα μεγαλύτερο στρώμα είναι πάντα μια καλή ιδέα για να βολεύονται δύο. Επίσης μπορεί να έχετε κάποια αλλεργία που να επιβάλλει να διαλέξετε συγκεκριμένα υλικά στην κατασκευή του στρώματος.