10 τροφές που δεν πρέπει να δώσεις ποτέ στον σκύλο σου

26.06.2024
10 τροφές που δεν πρέπει να δώσεις ποτέ στον σκύλο σου
Image by chandlervid85 on Freepik
Όσο κι αν «ζητιανεύουνε» αντιστάσου.

Πολλές φορές μπορεί να θέλεις να μοιραστείς με το σκυλάκι σου μια λιχουδιά που τρως εσύ. Είναι κι αυτός ο τρόπος που σε κοιτάει κάθε που πιάνεις να βάλεις κάτι στο στόμα σου.

Σαν να το κρατάς νηστικό μήνες. Κάποια κατοικίδια είναι εξπέρ στη ζητιανιά φαγητού από τους ιδιοκτήτες τους. Έλα όμως που δεν είναι όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι κατάλληλα για τους μικρούς μας φίλους. Κάποια δε, είναι εντελώς απαγορευμένα. Και καλό θα είναι να τα γνωρίζουμε για να προσέχουμε.

Λεμόνι: Και γενικά τα όξινα τρόφιμα προκαλούν στομαχική διαταραχή και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Βερίκοκο: Εκτός από το κουκούτσι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ανεξαρτήτως μεγέθους του σκυλιού, το κυάνιο που περιέχει το βερίκοκο εμποδίζει την παραγωγή ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την οξυγόνωση των κυττάρων και μπορεί προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Κεράσι: Τα κεράσια προκαλούν πεπτικά προβλήματα λόγω του σπόρου τους, που όπως και το βερίκοκο, περιέχει ίχνη κυανίου.

Σταφύλια - σταφίδες: Τα τρόφιμα αυτά δρουν τοξικά στον οργανισμό των σκύλων, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Ωμή πατάτα: Γιατί περιέχει σολανίνη, η οποία υπονομεύει την όραση και την καρδιακή του λειτουργία.

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα αυξάνουν την πιθανότητα απόφραξης του πεπτικού σωλήνα, ειδικά σε μικρόσωμα σκυλάκια.

Μανιτάρια: Οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Τρόφιμα με ξυλιτόλη: Ακόμα και μικρές ποσότητες από καλαμπόκι και μαρούλι προκαλούν υπογλυκαιμία, ηπατική ανεπάρκεια, σπασμούς, ακόμα και θάνατο.

Αλάτι και πιπέρι: Για παράδειγμα τα πατατάκια που μπορεί κάθε τόσο να του δίνεις, προκαλούν υπερβολική δίψα, αύξηση της θερμοκρασίας, διάρροια και τρέμουλο. Άρα και τα κομμάτια από το μαγειρεμένο για σένα φαγητό – που φυσικά δεν είναι ανάλατο και χωρίς μπαχαρικά- αποκλείονται.

Ζάχαρη: Όπως και στους ανθρώπους, η ζάχαρη προκαλεί κόπωση, νευρικότητα, παχυσαρκία, προβλήματα στα δόντια, και ενδεχομένως και διαβήτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 26.06.2024 - 11:57

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ