Meaw! Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που οι γάτες μισούν το νερό

20.06.2024
Meaw! Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που οι γάτες μισούν το νερό
ΠΗΓΗ:INSTAGRAM
Τώρα ξέρεις γιατί η γάτα σου μισεί το νερό!

Η αποστροφή για το νερό είναι ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά των σπιτόγατων. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλα τα αιλουροειδή. Ορισμένες μεγάλες γάτες, όπως οι τίγρεις, συνήθως κάνουν μια βουτιά για να δροσιστούν ή να κυνηγήσουν κάποιο θήραμα μέσα στο νερό, ενώ ακόμη και ορισμένες εξημερωμένες ράτσες είναι γνωστό ότι δε «θα πουν όχι» στο κολύμπι όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ωστόσο, οι οικόσιτες γάτες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν να βραχούν και οι ειδικοί στη συμπεριφορά ζώων έχουν εξηγήσει το γιατί. Αν είσαι λοιπόν γατομαμά και αναρωτιέσαι γιατί η γάτα σου σε κοιτάει περίεργα όταν της βάζεις νερό ή όταν την πηγαίνεις κοντά σε αυτό, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Έχω βρει 4 λόγους για τους οποίους οι γάτες μισούν το νερό.

Οι πρόγονοι των γατών δεν είχαν καμία σχέση με το νερό

Οι γάτες είναι απόγονοι αιλουροειδών που ζούσαν σε ξηρό κλίμα, όπως η έρημος και η σαβάνα. Σε αυτές τις περιοχές, το νερό δεν ήταν άφθονο, και οι πρόγονοι των γατών δεν είχαν λόγο να αναπτύξουν θετική σχέση με το νερό. Αυτή η εξελικτική πορεία διαμόρφωσε την σημερινή συμπεριφορά των γατών, οι οποίες συχνά αντιδρούν με φόβο ή αποφυγή στο νερό.

{https://www.tiktok.com/@misuandmatilda/video/7214875415242886406?q=cute%20cats%20kittens&t=1718824281555}

Νιώθουν άβολα όταν η γούνα τους είναι βρεγμένη

Η γούνα της γάτας δεν είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να στεγνώνει γρήγορα. Όταν μια γάτα βραχεί, η γούνα της γίνεται βαριά και υγρή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να μειώσει την ικανότητά της να κινείται ελεύθερα. Επιπλέον, το βρεγμένο τρίχωμα κρατά το κρύο κοντά στο δέρμα της, κάτι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο γι’αυτή.

{https://www.tiktok.com/@lilythebengaal/video/7290202347513417002?q=cute%20cats%20kittens&t=1718824281555}

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γάτες ξοδεύουν σχεδόν το ήμισυ του χρόνου τους στην καθαριότητα, οπότε αφού πλένονται μόνες τους δε χρειάζονται το νερό. Μπορείς επίσης να παρατηρήσεις ότι δεν είναι λίγες οι φορές που μια γάτα θα κοιτάξει με προσοχή το τρεχούμενο νερό στον νιπτήρα ή στην μπανιέρα. Σίγουρα, δεν ετοιμάζεται να κολυμπήσει. Δεν την ενδιαφέρει το ίδιο το νερό, αλλά το πώς κινείται, γιατί θεωρεί ότι κάπου εκεί μέσα βρίσκεται κάποιο θήραμα, που θέλει να το κυνηγήσει.

Κακή εμπειρία

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες διαμορφώνουν τις αντιδράσεις τους μέσω εμπειριών. Αν μια γάτα είχε αρνητική εμπειρία με το νερό στο παρελθόν, όπως ένα απρόσμενο μπάνιο ή μια πτώση σε νερό, είναι πιθανό να αναπτύξει φόβο για το νερό. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες γατών συχνά αποφεύγουν να τις εκθέσουν στο νερό, ενισχύοντας έτσι την αρνητική τους στάση.

{https://www.tiktok.com/@charlottetann/video/7300645982545448224?q=cute%20cats%20kittens&t=1718824281555}

Ανεξαρτησία και Αυτοκαθαριότητα

Οι γάτες είναι γνωστές για την αυτοεξυπηρέτησή τους στην καθαριότητα. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να καθαρίζουν το σώμα τους, και αυτό είναι κάτι που μπορούν να ελέγξουν πλήρως. Το μπάνιο με νερό είναι μια διαδικασία που δεν μπορούν να ελέγξουν και η οποία μπορεί να τους προκαλέσει άγχος.

Τελευταία τροποποίηση στις 19.06.2024 - 22:17