Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποια είναι αυτά τα λάθη που κάνεις όταν πρόκειται για την καθαριότητα του σπιτιού σου που δεν κάνουν καλό ούτε στο σπίτι σου αλλά ούτε και στην υγεία σου, ακόμα κι αν πιστεύεις το αντίστροφο.
Ρίχνεις λίπος και λάδι στην αποχέτευση ή στην τουαλέτα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να πετάμε προϊόντα γυναικείας υγιεινής, πετσέτες ή άλλα μεγάλα αντικείμενα στην τουαλέτα. Αλλά λίγες από εμάς γνωρίζουμε ότι άλλα μικρότερα πράγματα, όπως το λίπος, δεν πρέπει να φτάνουν στους σωλήνες αποχέτευσης. Ενώ μπορεί εύκολα να ξεπλυθεί με ζεστό νερό και σαπούνι από τον νεροχύτη, μόλις το λίπος φτάσει στο κρύο μέρος του σωλήνα, θα καθίσει στα τοιχώματά του, θα συσσωρευτεί και θα οδηγήσει σε απόφραξη και δυσάρεστη οσμή. Για να μην δημιουργήσεις μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις χημικά απορρυπαντικά ή να καλέσεις υδραυλικό, προσπάθησε να αποφύγεις να ρίχνεις τέτοια πράγματα στους σωλήνες αποχέτευσης. Τα υπολείμματα του λίπους μπορούν να τοποθετηθούν σε μια αδιάβροχη σακούλα και να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Ποια είναι τα 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεις με την ηλεκτρική σκούπα
Χρησιμοποιείς απλή σκούπα αντί για ηλεκτρική
Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να μαζέψεις τη βρωμιά και τα σκουπίδια από το πάτωμα με ένα σκούπισμα, παρά να τα καθαρίσεις με ηλεκτρική σκούπα ή να σφουγγαρίσεις. Αλλά το θέμα είναι ότι μια στεγνή σκούπα δεν συλλέγει τη σκόνη και τη βρωμιά, αλλά τα σηκώνει όλα στον αέρα και τα απλώνει σε όλο το δωμάτιο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς μια σκούπα μόνο στην περίπτωση που πρέπει να μαζέψεις γρήγορα χυμένο αλεύρι, για παράδειγμα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς σφουγγαρίστρα ή ηλεκτρική σκούπα. Κατά κανόνα, οι σύγχρονες σφουγγαρίστρες είναι πολύ πιο βολικές στο χειρισμό από τις παλιές.
Πλένεις την τουαλέτα και τους νεροχύτες χωρίς γάντια
Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ισχυρούς χημικούς παράγοντες (διάφορα απολυμαντικά και αντιβακτηριακά απορρυπαντικά) για το πλύσιμο τουαλετών και νεροχυτών. Αλλά λίγες νοικοκυρές χρησιμοποιούν τα προϊόντα με προστασία όπως γάντια και μάσκες. Οι δραστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ακόμη και χημικό έγκαυμα αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Η εισπνοή ατμών είναι επίσης επικίνδυνη: οι ίδιοι οι κατασκευαστές συνιστούν τη χρήση αυτών των προϊόντων μόνο σε καλά αεριζόμενους χώρους.
Πώς να καθαρίσεις σωστά τα χαλιά – όποιο κι αν είναι το είδος τους
Πλένεις το χαλί πολύ συχνά
Ένα καθαρό χαλί είναι το καμάρι κάθε νοικοκυράς. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσος χρόνος και ενέργεια ξοδεύονται για την αφαίρεση λεκέδων και τον καθαρισμό του. Το θέμα όμως είναι ότι το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να φθείρει το χαλί, ειδικά τα χαλιά που είναι κατασκευασμένα από τεχνητά υλικά και δεν κοστίζουν πολύ. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, μην το βρέχεις πολύ συχνά και καθάριζε την επιφάνεια με τον σωστό τρόπο: καθάρισε το χαλί με ηλεκτρική σκούπα περίπου δύο φορές την εβδομάδα και πλύνε το τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Πώς να καθαρίσεις τη μούχλα σε 3 απλά βήματα
Κρατάς την πόρτα του πλυντηρίου κλειστή μετά τη λειτουργία του
Συχνά, δεν υπάρχει πολύς χώρος στο μπάνιο όπου είναι εγκατεστημένο το πλυντήριο, γι' αυτό πολλοί άνθρωποι κρατούν την πόρτα του κλειστή. Ωστόσο, όταν η πόρτα είναι κλειστή, το νερό μέσα στο μηχάνημα δεν στεγνώνει. Ακόμη χειρότερα, η αυξημένη υγρασία είναι το ιδανικό μέρος για την αναπαραγωγή βακτηρίων και μούχλας. Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να κρατάς την πόρτα λίγο ανοιχτή όταν το πλυντήριο δεν λειτουργεί.