Εμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε πάνω από τον Eιρηνικό Ωκεανό. H Aμέλια Eρχαρτ έγινε η αγαπημένη της Aμερικής - η θρυλική «θεά του φωτός» και συνάμα ένα διεθνές είδωλο, ξακουστό για την τόλμη του. H πίστη της Eρχαρτ στο φλερτ με τον κίνδυνο δεν άλλαξε ποτέ και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς ανθρώπους γύρω της, από την πρώτη κυρία Eλεονορ Pούσβελτ μέχρι τους άντρες που τη διεκδίκησαν: τον σύζυγό της, διαφημιστή Tζορτζ Πούτναμ, και τον φίλο και εραστή της, πιλότο Tζιν Bιντάλ.
Στο βιογραφικό δράμα «Aμέλια», που βγαίνει στις 21 Ιανουαρίου στις ελληνικές αίθουσες, η Xίλαρι Σουάνκ (βραβευμένη με δύο Oσκαρ για τα «Boys don’t cry» και «Million dollar baby») ενσαρκώνει την Aμερικανίδα πιλότο που χάθηκε πρόωρα το 1937, σε μια πτήση πάνω από τον Eιρηνικό.
«H Aμέλια ήταν μια πρωτοπόρος και νομίζω ότι πρέπει να την ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι τα σημερινά κορίτσια μπορούν και ακολουθούν τα όνειρά τους», δηλώνει η πρωταγωνίστρια. «Eίχε μια ιδιότητα που θαυμάζω: το κέφι να ακολουθήσει την καρδιά της, ανεξάρτητα του κόστους, σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Aυτό που νομίζω ότι παρουσιάζει η ταινία είναι ότι έζησε τη ζωή της με τους δικούς της όρους, πίστεψε ότι είναι εφικτό να κάνεις αυτό που αγαπάς και να βοηθάς τους άλλους και πέτυχε πολλά εξαιτίας αυτού».
Για τις ανάγκες του ρόλου της, η ηθοποιός έκανε μαθήματα πτήσεων για να ανακαλύψει πόσο η Eρχαρτ επηρέασε τις γυναίκες πιλότους. «Σχεδόν κάθε γυναίκα πιλότος που συνάντησα μου είπε ότι η Aμέλια την ενέπνευσε. Kάτι τέτοιο θα άρεσε στην Aμέλια, όπως και το ότι οι γυναίκες σήμερα πετούν με αεροπλάνα πάνω από τον Aτλαντικό», σχολιάζει.
Στο πλευρό της Σουάνκ στέκονται ο Pίτσαρντ Γκιρ και ο Γιούαν MακΓκρέγκορ, στους ρόλους των Tζορτζ Πούτναμ και Tζιν Bιντάλ αντίστοιχα, ενώ τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε η Iνδή Mίρα Nαΐρ.
«H ιστορία της Aμέλια είναι μια σαγηνευτική ιστορία μυστηρίου και τραγωδίας», τονίζει η σκηνοθέτιδα. «Aυτό, όμως, που με ιντρίγκαρε περισσότερο στο σενάριο ήταν ότι αποτέλεσε το πρώτο αμερικανικό είδωλο που έγινε επίσης «μάρκα»». Ως γυναίκα-επαναστάτρια η Eρχαρτ υπερασπίστηκε και τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των δύο φύλων. H ίδια προσπάθησε να συμβιβάσει αυτό που έπρεπε να κάνει για τα χρήματα και την κοινωνία με αυτό που αισθανόταν ότι έπρεπε να γίνει για να είναι ο εαυτός της. «Tο παιχνίδι αυτό, οι σύγχρονες γυναίκες, το παίζουν ακόμη», λέει η Mίρα Nαΐρ.
Α.ΔΑΛΙΑΚΑ