Λάνθιμος: "Στενοχωρήθηκα, αλλά είμαι υπερήφανος"

01.03.2011
«Θα έλεγα ψέματα ότι δεν στενοχωρήθηκα που χάσαμε το Οσκαρ», σχολίασε ο Γιώργος Λάνθιμος μετά την τελετή απονομής.

«Θα έλεγα ψέματα ότι δεν στενοχωρήθηκα που χάσαμε το Οσκαρ», σχολίασε ο Γιώργος Λάνθιμος μετά την τελετή απονομής. «Ομως αυτή η υποψηφιότητα ήταν μια τεράστια επιτυχία από μόνη της. Δεν σημαίνει πολλά μόνο για μένα και τους συνεργάτες μου, αλλά και για την ίδια την κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αφού η ταινία συζητήθηκε όσο καμία άλλη ως μια από τις πιο τολμηρές επιλογές τις Ακαδημίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γεγονός ελπιδοφόρο για την ανανέωση του θεσμού. Δεν μπορώ παρά να είμαι υπερήφανος για αυτά που έχει πετύχει ο 'Κυνόδοντας' τα τελευταία 2 χρόνια», κατέληξε. Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στο Κόντακ Θίατερ με την πρωταγωνίστριά του Αγγελική Παπούλια και την Αριάν Λαμπέντ (βραβευμένη στη Βενετία για το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη) ως επίσημος προσκεκλημένος, καθώς ο «Κυνόδοντας», ως γνωστόν, έγινε το πρώτο ελληνικό φιλμ που διεκδίκησε το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, εδώ και 33 χρόνια.

«Ο «Κυνόδοντας έφερε την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο των καλών ειδήσεων και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο και σε όλους τους συντελεστές του έργου», ανέφερε σε μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Η βράβευση με το ξενόγλωσσο Οσκαρ της Δανής σκηνοθέτιδας Σουσάνε Μπίερ για το «In A Better World», απέναντι στο έτερο φαβορί «Biutiful», δεν ήταν έκπληξη. Η ίδια έχει υπάρξει ξανά υποψήφια στην ίδια κατηγορία για το «Μετά το γάμο», ενώ πήρε και τη Χρυσή Σφαίρα φέτος στην αντίστοιχη κατηγορία. H ταινία βγαίνει στις αίθουσες στις 24 Μαρτίου.