Αληθινό Θράσος

12.01.2011
Ατίθαση 14χρονη πληρώνει ένα μονόφθαλμο μέθυσο αστυνομικό για να συλλάβει τον δολοφόνο του πατέρα της. Τυπικό παλιομοδίτικο «καουμπόικο» που παίζει με τους κώδικες του είδους και, την ίδια ώρα, τους χλευάζει δίνοντας την ευκαιρία στον Τζεφ Μπρίτζες να κάνει ένα από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του. Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και 10 υποψηφιότητες για τα Οσκαρ

Ορίζοντες ανοιχτοί και τοπία παγωμένα και γεμάτα εγκληματίες κυριαρχούν στην τελευταία ταινία των Κοέν. Δύο ειδών εγκληματίες: εκείνοι που καταδιώκονται από τους ανθρώπους του Νόμου κι εκείνοι που φορούν το σήμα του Νόμου, παραμένοντας εξίσου εγκληματίες.

Στην Αγρια Δύση των τρομερών αδελφών, οι ανοιχτοί ορίζοντες υπάρχουν στο κάδρο μόνο και μόνο για να περιορίζουν κάθε περιθώριο για εξιλέωση.

Γύρω στα 1870 μια ατίθαση δεκατετράχρονη (Χάιλι Στέινφιλντ) που ζητά εκδίκηση για τον φόνο του πατέρα της, προσλαμβάνει ένα μονόφθαλμο και μέθυσο ομοσπονδιακό αστυνομικό (Τζεφ Μπρίτζες) κι αρχίζει, μαζί του, την καταδίωξη. Στην παρέα τους έρχεται κι άλλος ένας αστυνομικός (Ματ Ντέιμον) ενώ ο ίδιος ο δολοφόνος (Τζος Μπρόλιν), δεν είναι τόσο εύκολος όσο είχαν φανταστεί.

Ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του Χένρι Χάθαγουέι (1969), το σημερινό «True Grit» τσαλακώνει αμέσως την ανάμνηση του Τζον Γουέιν (είχε κερδίσει το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του) αντικαθιστώντας τον καθωσπρεπισμό του με το αντισυμβατικό παίξιμο του Τζεφ Μπρίτζες.

Προσαραγμένο στα αβαθή του τεχνικολόρ στυλιζαρίσματος, το πρωτότυπο γουέστερν ξαναχτίζεται από την αρχή καθώς οι Κοέν δημιουργούν με τα φθαρμένα υλικά του μια ολοκαίνουργια και σαρκαστική πραγματικότητα.

Και καθώς το ασύμπτωτο δίδυμο των κεντρικών χαρακτήρων διασχίζει την Αγρια Δύση, οι σκηνοθέτες αναπτύσσουν και πάλι την γνωστή τους θεματική για την ανθρώπινη βλακεία και τους λούζερς που μεταμορφώνονται σε ήρωες.

Για τους Κοέν, τα ευγενέστερα των αισθημάτων γεννιούνται εκεί που δεν το περιμένει κανείς, ενώ όσοι προτάσσουν το σχήμα τους ως απόδειξη ικανότητας, είναι συνήθως και οι πλέον ανίκανοι.

Εξαίσιος ο Μπρίτζες χτίζει ολόκληρο τον χαρακτήρα του πάνω στην, αληθινά ακατάληπτη, προφορά του, ενώ καταπληκτική είναι η πρωτοεμφανιζόμενη 14χρονη Χάιλι Στέινφελντ. Εξαίσια είναι ακόμη η φωτογραφία του, για ένατη φορά, υποψήφιου Ρότζερ Ντίκινς και τα κοστούμια της, επίσης υποψήφιας, Μαίρη Ζόφρις, η οποία δεν είναι άλλη από την ελληνικής καταγωγής Αρετή Μαρία Ζαφειροπούλου.

Ορέστης Ανδρεαδάκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ