Sex & Drugs & Rock & Roll

05.01.2011
Η πολυτάραχη ζωή του Βρετανού θρύλου του punk / rockIanDury, γνωστού από τις κλασικές επιτυχίες "Sex & Drugs & Rock & Roll" και "Hit me with your stick" ζωντανεύει σε ένα biopic για τη συναρπαστική διαδρομή του από την παιδική του ηλικία και τον αγώνα του ενάντια στην πολιομυελίτιδα μέχρι και την κατάκτηση της κορυφής των charts, με την ανάδειξη του σε entertainer παγκοσμίου βεληνεκούς. Εκθαμβωτική η ερμηνεία του Αντι- Γκόλουμ- Σέρκις, αλλά φλύαρη η υπόλοιπη ταινία.

Είναι ήδη δέκα χρόνια που έχει πεθάνει (τον Μάρτιο του 2000) αυτός άρχων του βρετανικού πανκ ροκ με την εκρηκτική ζωή και τα δηλητηριώδη τραγούδια, η επίδρασή που ασκεί όμως στη σύγχρονη μουσική συνεχίζει να είναι έντονη. Οι απίστευτα προκλητικές εκρήξεις τους, όμως το «Spasticus Autisticus» έχουν αφήσει σημάδια παντού (και εκτός μουσικής φυσικά) ενώ το ομότιτλο τραγούδι που έγραψε με τους Blockheads, έχει γίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σλόγκαν της εποχής μας. ?Sex and drugs and rock and roll/ Is all my brain and body need/ Sex and drugs and rock and roll/ Are very good indeed?

Ακολουθώντας λοιπόν την ταραγμένη ζωή του, ο βιρτουόζος βιντεοκλιπάς και ντοκιμαντερίστας, σκηνοθέτης Ματ Γουάιτκρο φτιάχνει μια βιογραφία που δεν θέλει να θυμίζει τις ανάλογες χολιγουντιανές σούπες και φιλοδοξεί να ταιριάζει στο στυλ των τραγουδιών του.
Αλλοτε το καταφέρνει κι άλλοτε όχι. Πολύχρωμο, νοσταλγικό και καρτουνίστικο, το φιλμ μοιάζει να πορεύεται με την ασυμβίβαστη περσόνα του Ντιούρι, αλλά και να απομακρύνεται από αυτήν. Την ίδια στιγμή που σε βάζει μέσα στη μουσική τρέλα του, γίνεται τόσο αυτοκαταστροφικό όσο ήταν κι ο ίδιος.

Δεν θα μπορούσαμε να το λατρέψουμε και σίγουρα θα το θέλαμε πιο πλήρες και πιο σφικτό, η αλήθεια όμως είναι ότι το παρακολουθείς με ενδιαφέρον.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ