"140°" Έκθεση πανοραμικής φωτογραφίας του Άρη Λυχναρά

02.11.2007
"140°" είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 6 Ιανουαρίου 2008 στην Αίθουσα "Κωνσταντίνος Καβάφης" της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 11.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ.
"140°" είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 6 Ιανουαρίου 2008 στην Αίθουσα "Κωνσταντίνος Καβάφης" της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 11.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση "Panoramic Ways" είναι μια έκθεση με πανοραμικές φωτογραφίες τραβηγμένες με φωτογραφική μηχανή που κινεί το φακό την ώρα της λήψης καταγράφοντας σταδιακά την εικόνα στο φιλμ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν "πραγματικό πανοραμικό" καθώς η κίνηση είναι ίδια με την πανοραμική κίνηση της κινηματογραφικής μηχανής.

Με την πρόσφατη αυτή δουλειά του, ο Άρης Λυχναράς μας προσκαλεί να συμμεριστούμε μια οπτική γωνία αποκαλυπτική. Οι πανοραμικές λήψεις αναβαθμίζουν την ικανότητα πρόσληψης της πραγματικότητας σε ένα εύρος που είναι πραγματικά ασυνήθιστο. Επικοινωνούν μια πληθώρα αντικειμένων και τόπων, μια εικαστική σχεδόν γκάμα χρωμάτων, αλλά και μια σειρά από ανθρώπινες φιγούρες που δύσκολα συγκρατεί από μόνη της η καθημερινή ανθρώπινη ματιά.

Παράδοξα τοπία, βανδαλισμένα και εγκαταλελειμμένα κτίρια από τους ανθρώπους και από την ίδια τη ζωή, μονοπάτια που οδηγούν στο πουθενά, γέφυρες που ανοίγονται στη θάλασσα χωρίς ελπίδα να γεφυρώσουν τίποτε, σκάλες που οδηγούν στο κενό. Αλλά και ερειπωμένα βλέμματα, ανθρώπινες παρουσίες που μόνο διαισθητικά μαντεύουμε τη μορφή τους από τα απορρίμματα και τα απομεινάρια των δραστηριοτήτων και των χώρων που φευγαλέα τις φιλοξένησαν, από την ίδια τους την απουσία.

Κοιτώντας τις φωτογραφίες αναρωτιέται κανείς αν είναι τελικά η πανοραμική λήψη που παραμορφώνει το αντικείμενο της ή αν η ίδια η πραγματικότητα - μια πραγματικότητα της φθοράς και της μοναξιάς - που είναι από τη φύση της παραμορφωτική, αλλοτριωτική και αφιλόξενη...

Ποιος είναι ο Άρης Λυχναράς

Ο Άρης Λυχναράς γεννήθηκε στις 21/9/1969 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία και φωτογραφία στην Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες μεγάλου μήκους, διαφημιστικά και σήριαλ. Από το 1989 δουλεύει στο Mega Channel ως σκηνοθέτης στις ειδήσεις και σε πολλές ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές όπως το "7+7"με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, οι "Φάκελοι" με τον Αλέξη Παπαχελά, οι "Πρωταγωνιστές" με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τα "Μουσικά Βραβεία Αρίων", ο Τηλεμαραθώνιος "Αλυσίδα Αγάπης", τα Τηλεοπτικά Βραβεία "Πρόσωπα 2006" και οι πρωινές εκπομπές "Σαν Στο Σπίτι Σας" και "Όμορφος Κόσμος Το Πρωί".

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά και επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "National Geographic" και "Γεώ". Έχει συμμετοχές σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Η έκθεση "Panoramic Ways" είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.