Ο Προμηθέας Δεσμώτης, το κορυφαίο κείμενο του Αισχύλου ανοίγει τον κύκλο της έρευνας και του πειραματισμού γύρω από το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο στο Εθνικό Θέατρο.
Ο Προμηθέας Δεσμώτης αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον τιτάνα ήρωα και το μοναδικό που διασώθηκε. Ελάχιστα είναι τα σωζόμενα αποσπάσματα από τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας: ο «Προμηθέας Λυόμενος» και ο «Προμηθέας Πυρφόρος».
Στο έργο το «αμάρτημα» του Προμηθέα να δώσει τη φωτιά στους θνητούς και να γίνει έτσι ο δάσκαλος όλων των ανθρώπινων τεχνών, τιμωρείται ανελέητα από τον Δία, τον εξουσιαστή ανθρώπων και θεών. Ο Αισχύλος αποτυπώνει έτσι στην μνήμη των ανθρώπων το πρόσωπο του Προμηθέα ως το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται την τυραννία και την εξουσία.
Η σκηνική ανάγνωση του Σωτήρη Χατζάκη επικεντρώνεται: «?στο θέμα της ‘προόδου’. Κατά πόσο δηλαδή τα δώρα του Προμηθέα στον άνθρωπο, ευεργέτημα που οδήγησε στην εξέλιξη του πολιτισμού, έφεραν την ανθρώπινη φύση σε μια μορφή ευημερίας που αποθεώνει την τεχνογνωσία ή την εγκλώβισαν σε μια άνευ όρων υπηρεσία της τεχνολογικής κατασκευής».
Ο Προμηθέας Δεσμώτης θα παρουσιαστεί στο Χονγκ Κονγκ από την 1 έως τις 3 Νοεμβρίου και στη Φραγκφούρτη στις Ημέρες Πολιτισμού που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 8 Νοεμβρίου.
Η πρεμιέρα της παράστασης η οποία ανεβαίνει σε μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, σκηνικά της Έρσης Δρίνη και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Νέα Σκηνή.
Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Ο Νίκος Αρβανίτης ερμηνεύει τον Προμηθέα και η Λυδία Φωτοπούλου την Ιώ.
Παίζουν επίσης: Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου.
Xoρός (με αλφαβητική σειρά): Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Ελένη Βεργέτη, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Ζέκερη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Μελίνα Ιορδανίδου, Σύλβια Κατσαρού, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Μαρία Μανιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κατερίνα Σπυροπούλου.
Ο Προμηθέας Δεσμώτης, το κορυφαίο κείμενο του Αισχύλου ανοίγει τον κύκλο της έρευνας και του πειραματισμού γύρω από το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο στο Εθνικό Θέατρο.