Τι είναι το AHA και το BHA;

Τι είναι το AHA και το BHA;
ΠΗΓΗ:@gigihadid
Τι είναι τα AHA και τα BHA και πώς ωφελούν την επιδερμίδα σας;

Τα AHA και BHA είναι δύο τύποι οξέων που χρησιμοποιούνται ευρέως στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας για την απολέπιση και τη βελτίωση της όψης του δέρματος. Παρά το γεγονός ότι έχουν κοινό στόχο, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Το AHA, γνωστό και ως άλφα-υδροξυοξύ, δρα στην επιφάνεια του δέρματος και αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα, ενώ το BHA, ή βήτα-υδροξυοξύ, διεισδύει βαθύτερα στους πόρους και απομακρύνει τη λιπαρότητα και τους ρύπους. Αυτός ο συνδυασμός δράσεων μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση της υφής και της όψης του δέρματος.

Τι είναι τα AHA;

Τα AHA είναι υδατοδιαλυτά οξέα που προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως το ζαχαροκάλαμο και άλλα φρούτα. Αυτά τα οξέα βοηθούν στην απολέπιση της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, αναδεικνύοντας ένα πιο φρέσκο και ομοιόμορφο δέρμα. Ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ανομοιόμορφος τόνος, λεπτές γραμμές ή σημάδια από υπερμελάγχρωση, τα AHA είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Τι είναι τα BHA;

Τα BHA είναι ελαιοδιαλυτά οξέα που, σε αντίθεση με τα AHA, έχουν την ικανότητα να διεισδύουν βαθύτερα στους πόρους. Το πιο γνωστό BHA είναι το σαλικυλικό οξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της λιπαρότητας και της ακμής. Δρα καθαρίζοντας τους πόρους, μειώνοντας τη φλεγμονή και συμβάλλοντας στην πρόληψη νέων εκρήξεων ακμής.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των AHA και BHA

Τόσο τα AHA όσο και τα BHA προσφέρουν απολεπιστική δράση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και βελτιώνοντας την υφή της. Ωστόσο, η κύρια διαφορά έγκειται στο πώς δρουν: τα AHA είναι πιο αποτελεσματικά στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ τα BHA διεισδύουν βαθιά στην επιδερμίδα και βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων πόρων και της υπερβολικής λιπαρότητας. Τα AHA είναι κατάλληλα για πιο ξηρό ή ώριμο δέρμα, ενώ τα BHA είναι ιδανικά για μικτή ή λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα AHA και BHA;

Η χρήση αυτών των οξέων εξαρτάται από το προϊόν που έχεις επιλέξει. Συνήθως, τα AHA και BHA εφαρμόζονται πριν από την ενυδατική κρέμα, δίνοντας χρόνο για να δράσουν στο δέρμα. Μπορείς να ξεκινήσεις τη χρήση τους δύο φορές την εβδομάδα και σταδιακά να αυξήσεις τη συχνότητα καθώς η επιδερμίδα σου προσαρμόζεται. Είναι σημαντικό να θυμάσε ότι και τα δύο αυτά οξέα μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη στον ήλιο, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού.

Μπορούν να συνδυαστούν τα AHA και BHA;

Ναι, μπορούν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Αν επιλέξεις να τα συνδυάσεις, προτίμησε ένα προϊόν που περιέχει και τα δύο οξέα σε μια ισορροπημένη φόρμουλα, ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο ερεθισμού. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά προϊόντα με AHA και BHA, ενάλλαξε τις ημέρες χρήσης τους ή εφάρμοσε το ένα το πρωί και το άλλο το βράδυ.

Αυτά τα δύο οξέα προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση της υφής και της όψης της επιδερμίδας σου, αρκεί να τα χρησιμοποιείς με προσοχή και με σωστή αντηλιακή προστασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 20.09.2024 - 16:39