Τρία διάσημα μπαλέτα στη Λυρική

01.11.2007
Τρία διάσημα μπαλέτα αποτελούν το πρώτο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια: η Πακίτα σε χορογραφία του Πετιπά και μουσική του Μίνκους, η Παβάνα του Μαυριτανού του Χοσέ Λιμόν με τον κορυφαίο Iρέκ Μουχαμέντοφ και τα Ντιβερτιμέντα από τα μπαλέτα «Νάπολη» και «Γιορτή λουλουδιών».

Τι: Τρεις παραστάσεις Μπαλέτο - Εθνική Λυρική Σκηνή
Μαριύς Πετιπά: Πακίτα
Χοσέ Λιμόν: Η Παβάνα του Μαυριτανού
Άουγκουστ Μπουρνονβίλ: Νάπολη, Nτιβερτιμέντο
Πού: Εθνική Λυρική Σκηνή - Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59, Αθήνα)
Πότε: 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11 Νοεμβρίου 2007 // 7, 8, 10, 11, 12, 13 Iουνίου 2008
Εισιτήρια: Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: 80€, 55€, 50€, 45€, 35€, 30€, 20€ & Φοιτητικό 15€
Ώρα έναρξης: 20:00
Πληροφορίες: www.nationalopera.gr

Τρία διάσημα μπαλέτα αποτελούν το πρώτο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια: η Πακίτα σε χορογραφία του Πετιπά (αναβίωση: Γκ. Σάμτσοβα) και μουσική του Μίνκους, η Παβάνα του Μαυριτανού (The Moor’s Pavane) του Χοσέ Λιμόν στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ένας από τους σημαντικότερους χορευτές του 20ου αιώνα, ο Iρέκ Μουχαμέντοφ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνουν τα Ντιβερτιμέντα από τα μπαλέτα «Νάπολη» και «Γιορτή λουλουδιών».


Α. Πακίτα
Χορογραφία: Μαριύς Πετιπά
Μουσική: Λεόν Μίνκους
Η Πακίτα, έργο σε δύο πράξεις, διαδραματίζεται στην Ισπανία κατά την περίοδο υποταγής της χώρας στον Ναπολέοντα (1795-1814). Η νεαρή Τσιγγάνα, ονόματι Πακίτα, είναι στην πραγματικότητα ευγενικής καταγωγής και σώσει τη ζωή του Γάλλου αξιωματικού Λυσιέν ντ’ Ερβιγύ. Ο αμοιβαίος έρωτάς τους είναι αναπόφευκτος, ενώ μετά την αποκάλυψη της ταυτότητάς της μπορεί να παντρευτεί πια τον αγαπημένο της.

Το μπαλέτο πρωτοπαρουσιάστηκε την 1η Απριλίου 1846 στην Όπερα του Παρισιού σε χορογραφία του Ζοζέφ Μαζιλιέ. Το 1847 το μπαλέτο ανέβηκε στην Αγία Πετρούπολη σε χορογραφία του Μαριύς Πετιπά, ενώ το 1881 ο ίδιος το παρουσίασε με την προσθήκη μουσικής του Αυστριακού συνθέτη Λεόν Μίνκους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική Διεύθυνση: Άλαν Μπάρκερ
Παραγωγή βασισμένη στον Μαριύς Πετιπά Γκαλίνα Σάμσοβα
Σκηνικά - Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Χορεύουν: Μαρία Κουσουνή, Σταυρούλα Καμπουράκη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Ιγκόρ Σιάτζκο, Αλεξάντερ Νέσκωβ κ.α.



Β. Η Παβάνα του Μαυριτανού
Παραλλαγές πάνω στο θέμα του Οθέλλου
Χορογραφία: Χοσέ Λιμόν
Μουσική: Χένρυ Περσέλ (διασκευή Σάιμον Σάντοφ)

Μονόπρακτο σε χορογραφία του Χοσέ Λιμόν και μουσική του Χένρυ Πέρσελ σε διασκευή του Σάιμον Σάντοφ, η Παβάνα του Μαυριτανού φέρει τον υπότιτλο «Παραλλαγές στο θέμα του Οθέλλου», καθώς βασίζεται στον Οθέλλο του Σαίξπηρ. Η χορογραφία προβλέπει τέσσερις χορευτές και επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ του Οθέλλου, της γυναίκας του Δεισδαιμόνας, του Ιάγου και της γυναίκας του Αιμιλίας. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 17 Αυγούστου 1949 από τη χορευτική ομάδα του Χοσέ Λιμόν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας, Βαλέρι Ορέσκιν
Αναβίωση Χορογραφίας: Άλις Κοντοντίνα
Σκηνικά- Κοστούμια: Πωλίν Λώρενς
Χορεύουν: Ιρέκ Μουχαμέντοφ, Bανέσα Κούρκουλου, Χριστίνα Μακρίδου, Στράτος Παπανούσης, Αγάπιος Αγαπιάδης, Σταυρούλα Καμπουράκη, Βάσω Πολίτη, Γιάννης Μπενέτος, κ.α.


Γ. Νάπολη, Ντιβερτιμέντο
Χορογραφία: Άουγκουστ Μπουρνονβίλ
Μουσική: Χ. Πάουλι, Ε. Χέλστεδ, Ν. Γκάδε, Χ.Κ. Λόμπυ

Τα Ντιβερτιμέντα προέρχονται από τα μπαλέτα του Άουγκουστ Μπουρνονβίλ Νάπολη ή Ο ψαράς και η μνηστή του και Γιορτή λουλουδιών στο Τζεντσάνο, εμπνευσμένα και τα δύο από τα ταξίδια του χορογράφου στην Ιταλία.

Η Νάπολη, μπαλέτο σε τρεις πράξεις, πρωτοπαρουσιάστηκε στις 29 Μαρτίου 1842 στην Κοπεγχάγη από το Βασιλικό Μπαλέτο Δανίας σε χορογραφία και σενάριο του Μπουρνονβίλ. Η Α΄ Πράξη διαδραματίζεται στο λιμάνι της Νάπολης. Ένα ειδύλλιο πλέκεται ανάμεσα στην Τερεζίνα και στον Τζεννάρο, έναν Ναπολιτάνο ψαρά.

Η Γιορτή λουλουδιών στο Τζεντσάνο, σε χορογραφία του Μπουρνονβίλ και μουσική των Χέλστεδ και Πάουλι, αποτελείται από μία πράξη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1858 στην Κοπεγχάγη από το Βασιλικό Μπαλέτο Δανίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας, Βάλερι Ορέσκιν
Αναβίωση Χορογραφίας: Μαρία Σιμονέττι, Όλγα Εβρένοφ
Σκηνικά - Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Χορεύουν: Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Φώτης Διαμαντόπουλος κ.α.