«Ιππότες, παρθένες, κάστρα» σε μία έκθεση

30.10.2006
Ανάμεσα στο σύγχρονο και το κλασικό, το σήμερα και το χθες, το παρελθόν και το μέλλον, ισορροπεί η νέα δουλειά του Χρήστου Αντωναρόπουλου, η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα «Fine Arts-Καπόπουλος» στις 6 Νοεμβρίου, κάτω από το γενικό τίτλο «Ιππότες, παρθένες, κάστρα».
Ανάμεσα στο σύγχρονο και το κλασικό, το σήμερα και το χθες, το παρελθόν και το μέλλον, ισορροπεί η νέα δουλειά του Χρήστου Αντωναρόπουλου, η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα «Fine Arts-Καπόπουλος» στις 6 Νοεμβρίου, κάτω από το γενικό τίτλο «Ιππότες, παρθένες, κάστρα».

Ο καλλιτέχνης γυρίζει πίσω στο χρόνο για να αντλήσει έμπνευση, χωρίς να χάνει την επαφή του με το σημερινό κόσμο. Στα πενήντα έργα που παρουσιάζει αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την παλαιότητα του σύγχρονου και τον μοντερνισμό του παρελθόντος.

Πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη η δουλειά του δεν αποκωδικοποιείται με την πρώτη ματιά. Προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις και επιστροφές του βλέμματος μέχρι ο θεατής να αναπτύξει μια τέτοια σχέση με το έργο, ερωτικού χαρακτήρα, που θα τον ελκύει ξανά και ξανά στη διαλεύκανση του μυστηρίου του.

Τα έργα του Χρήστου Αντωναρόπουλου μας προκαλούν σ ένα ταξίδι στην εποχή της πρώιμης Αναγέννησης και του ύστερου Μεσαίωνα. Με φόντο αυτές τις εποχές ο ανήσυχος καλλιτέχνης καταγράφει τις ιστορίες του, καταθέτοντας νύξεις από αυτές τις διηγήσεις στις σημειώσεις του που περίτεχνα τοποθετεί στα περιθώρια του έργου του. Τα αρχιγράμματα και τα εικονογραφημένα χειρόγραφα του ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα του μυστηρίου. Υπομνήσεις μιας άλλης εποχής, η οποία ενυπάρχει στο σήμερα και ζητά την αποκρυπτογράφηση της.

Οι μεσαιωνικοί ιππότες, οι γυναικείες μορφές, τα μικροσκοπικά κάστρα, τα υπερμεγέθη δέντρα της αμαρτίας, τα σαρκοβόρα φυτά και οι ιπτάμενοι άκακοι δράκοι συγκατοικούν στα έργα.
Ενδιαφέρουσες διαδρομές του Χρήστου Αντωναρόπουλου στη Δυτική Τέχνη, μέσα από τις οποίες δημιουργεί το προσωπικό του ζωγραφικό περιβάλλον το οποίο αφθονεί σε ιστορικές και πλαστικές αναφορές: «Μ'ενδιαφέρει η περιρρέουσα αυτή ανθολογία των εικόνων, γιατί μια κατ αναλογία παλίμψηστη εποχή άφθονης και αντιφάσκουσας εικονοποιίας βιώνουμε και τώρα στην Τέχνη. Επιλέγοντας να ζωγραφίσω αυτά τα θέματα, κατανοώ όλο και καλύτερα πόσο μοντέρνο είναι το παλιό και πότο το νέο κουβαλάει ουσιαστικά όλο το παρελθόν πάνω του» σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Στον κατάλογο της έκθεσης η κριτικός, ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού γράφει χαρακτηριστικά: «Ο ονειρικός σουρεαλισμός των εικόνων του, η κατοπτρική γραφή και τα δραματικά κιαροσκούρο, οι αναμνήσεις των Μεγάλων Ζωγράφων που συνυπάρχουν με τα σημεία και τα τέρατα των εικόνων του, με εμμονή στη λεπτομέρεια και προσέγγιση σχεδόν μικρογραφική, προχωρούν με θαυμαστή σχεδιαστική ευχέρεια σε μια προσωπική αναπαράσταση του κόσμου, όπου το υπαρκτό συνομιλεί με το φανταστικό, παραπέμποντας άλλοτε σε μια αλλοπρόσαλλη camera obscura κι άλλοτε σε ένα μεσαιωνικό τσίρκο παράξενων πλασμάτων.»

Η έκθεση διαρκεί ως τις 2 Δεκεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00-15.00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-21.00 μ.μ. Εγκαίνια 6/11/2006, 8.00 μ.μ.

Χορηγός είναι η Belinda Venus Victoria.