Hysteria στο Θέατρο Βρετάνια!

25.11.2005
Το Θέατρο Βρετάνια Motorola φιλοξενεί στη σκηνή του το έργο Hysteria του βραβευμένου συγγραφέα Terry Johnson, μια σουρεαλιστική κωμωδία ψυχώσεων! Η πλοκή, βασισμένη πάνω σε πραγματικά γεγονότα που περιβάλλουν την ιστορική στιγμή πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντλεί από πάρα πολλές πηγές: θεατρικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, κινηματογραφικές ταινίες, επιστολές και επιστημονικά συγγράμματα - διασχίζοντας έτσι με απίστευτη μαεστρία μισό αιώνα στην επιστήμη και στην τέχνη.
Μια νύχτα του 1938 στο γραφείο του Ζίγκμουντ Φρόυντ στο Χάμστεντ του Λονδίνου. Ο προχωρημένης πια ηλικίας πατέρας της Ψυχανάλυσης βρίσκεται άρρωστος στο σπίτι του όπου επιθυμεί να περάσει με ηρεμία τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.
Η ησυχία της βραδιάς διακόπτεται από την άφιξη μιας σειράς απρόσκλητων επισκεπτών. Πρώτη εμφανίζεται η Τζέσικα, μια νεαρή υστερική γυναίκα, που εκβιάζει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τον Φρόυντ να την ψυχαναλύσει. Φαίνεται να γνωρίζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του.
Η Τζέσικα θα μπορούσε να είναι πραγματικό πρόσωπο και ουσιαστικά είναι η ασθενής του Φρόυντ. «Ασθενής» με την έννοια του ότι συμβολίζει όλες τις γυναίκες ασθενείς, έτσι όπως ορίζονται οι γυναίκες σε αντιδιαστολή προς τους άντρες και τις φαλλοκρατικές κοινωνίες της εποχής εκείνης, στοιχεία των οποίων επιβιώνουν και σήμερα.
Σ’ αυτή την ιστορία, όπου αμφισβητείται ο ρόλος του Φρόυντ, η Τζέσικα έχει τον πρώτο ρόλο του κατήγορου και της ενοχής.

Ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο ψιλόλιγνος Ισπανός ζωγράφος & απόλυτος εκπρόσωπος του σουρεαλισμού, είναι ο επόμενος απρόσμενος εισβολέας! Η παρουσία του απογειώνει την υστερία στα ύψη καθώς ο Νταλί δρα ερήμην των γύρω του & αυτό τον κάνει τόσο ξεκαρδιστικό ως χαρακτήρα στο έργο. Ο Νταλί ήταν μοναδική περίπτωση ανθρώπου. Έκανε παντιέρα του τον όρο μεγαλοφυία για τον εαυτό του και στη συνέχεια έζησε σα μεγαλοφυία άσχετα με το τι πίστευαν οι άλλοι γι’ αυτόν.
Ο τρόπος που κατάφερε να το επιβάλλει αυτό είναι μοναδικός στην ιστορία. Ο Νταλί στο έργο ορίζεται ως το αντίθετο του Φρόυντ.
Όσο η νύχτα προχωρά, τόσο η υστερία κυριαρχεί! Τα πράγματα που η Τζέσικα δείχνει να γνωρίζει για τη ζωή και το έργο του, προβληματίζουν τον Φρόυντ όλο και πιο πολύ. Γι’ αυτό προσπαθεί να κρύψει την παρουσία της από το προσωπικό γιατρό & επιστήθιο φίλο του, Έιμπραμ Γιαχούντα.
Ο Γιαχούντα είναι επίσης πραγματικό πρόσωπο , επιφανής Εβραίος ιστορικός που εναντιώθηκε στον Φρόυντ όταν εκείνος υπέσκαψε κάποιες βασικές ιδέες του Ιουδαϊσμού.
Παίζει ακριβώς αυτό το ρόλο, του ελεγκτή, και κατ’ επέκταση γίνεται η μορφή του πατέρα, που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο φροϋδικό σύμπαν. Το χάος που ακολουθεί, αναγκάζει τον Φρόυντ να θέσει υπό αμφισβήτηση το λογικό και συναισθηματικό οικοδόμημα της ζωής του λίγο πριν το θάνατό του. Προσπαθεί να προασπίσει με νύχια και με δόντια όλη του την ύπαρξη, το έργο του και την υστεροφημία του, πράγματα πολύ σημαντικά και για τον πραγματικό Φρόυντ.
Ο Φρόυντ ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να γίνει μέγας ανήρ και το πέτυχε με παράδοξους τρόπους. Η επιστήμη του αλλά και η ζωή του εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις.

Το Θέατρο Βρετάνια Motorola φιλοξενεί στη σκηνή του το έργο Hysteria του βραβευμένου συγγραφέα Terry Johnson, μια σουρεαλιστική κωμωδία ψυχώσεων!
Η πλοκή, βασισμένη πάνω σε πραγματικά γεγονότα που περιβάλλουν την ιστορική στιγμή πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντλεί από πάρα πολλές πηγές: θεατρικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, κινηματογραφικές ταινίες, επιστολές και επιστημονικά συγγράμματα - διασχίζοντας έτσι με απίστευτη μαεστρία μισό αιώνα στην επιστήμη και στην τέχνη.

Ο Λάκης Λαζόπουλος ενσαρκώνει τον Ζίγκμουντ Φρόυντ, ο Άκης Σακελλαρίου γίνεται ο Σαλβαντόρ Νταλί, η Φαίη Ξυλά μεταφέρει στη σκηνή τη Τζέσικα και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος είναι ο γιατρός Έιμπραμ Γιαχούντα. Τη Ματίλντε, κόρη του Φρόυντ, υποδύεται η Άννα Στάτσκαγια ενώ σε φιλική συμμετοχή η Αλεξάνδρα Παυλίδου δανείζει τη φωνή της στην Άννα, την άλλη κόρη του Φρόυντ , και η Ελένη Καλλία δίνει σάρκα και οστά στις τέσσερις αδερφές του Φρόυντ.

Η σκηνοθεσία και η μετάφραση του έργου είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.
Τα σκηνικά της παράστασης επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς και τα κοστούμια η Χριστίνα Κωστέα.


ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Βραδινή : Τετάρτη / Πέμπτη / Παρασκευή στις 21.00
Βραδινή : Σαββάτου στις 21.15
Απογευματινή : Σάββατο ( λαϊκή) στις 18.00
Ενδιάμεση : Την Κυριακή μια παράσταση στις 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΠΛΑΤΕΙΑ Α’ 24.00 €
ΠΛΑΤΕΙΑ Β’ 20.00 €
ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 18.00 €
ΝΕΑΝΙΚΟ ( Μαθητικό-φοιτητικό-στρατιωτικό) 15.00 €