Αφιέρωμα Μίκη Θεοδωράκη στο Ίδρυμα της Βουλής

12.03.2009
Ο συνθέτης, ο πολιτικός και ο στοχαστής Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζεται μέσα από τη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στον εκθεσιακό του χώρο, η οποία εγκαινιάζεται απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο συνθέτης, ο πολιτικός και ο στοχαστής Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζεται μέσα από τη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στον εκθεσιακό του χώρο, η οποία εγκαινιάζεται απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Το ανεκτίμητο μουσικό έργο, η πλούσια πολιτική δράση και οι στοχαστικές αναζητήσεις του Μίκη Θεοδωράκη σκιαγραφούνται μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, δίσκους, εκδόσεις, προγράμματα συναυλιών αλλά και σπάνια ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

Το παραπάνω υλικό προέρχεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μεγάρου Μουσικής», την ΕΡΤ και το Μουσείο - Αρχείο της, την Ε.Ρ.Α, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή - Τηλεόραση, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, το Αρχείο Μεγαλοοικονόμου αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδίδεται και ένας συνοδευτικός κατάλογος με εκτενή κείμενα που «φωτίζουν» την πολυσχιδή προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και τη σημαντικότητα του έργου που έχει προσφέρει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα κείμενα της έκθεσης σε ό,τι αφορά τη μουσική πλευρά του, «Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί σημείο αναφοράς του μεταπολεμικού μουσικού μας πολιτισμού. Εντυπωσιακό σε όγκο και ποικιλία, εκτείνεται από τη μουσική δωματίου στη συμφωνία και την όπερα και από το έντεχνο λαϊκό τραγούδι στο ορατόριο και τη «μετασυμφωνική μουσική»...

Για τον Μίκη Θεοδωράκη η μουσική είναι πάνω απ όλα ουμανιστική τέχνη με πνευματική και κοινωνική διάσταση. Το έργο του υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά, με ιδεολογική συνέπεια και υποδειγματική αφοσίωση, τον Ανθρωπο, ώστε δίκαια έχει κατακτήσει περίοπτη θέση στη συνείδηση των Ελλήνων». Στην αναφορά στον πολιτικό Θεοδωράκη σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ασκεί πολιτική όπως συνθέτει μουσική: προσεγγίζοντας πάντα τον λαό. Πιστεύει ότι η πολιτική πράξη είναι καθήκον κάθε πολίτη μέσα στη δημοκρατία...

Βασικοί άξονες της πολιτικής του πορείας είναι η αντιστασιακή ιδεολογία, η αριστερή κοσμοθεωρία, η συμφιλίωση και το μαζικό κίνημα, με στόχο την καλλιέργεια και τη διαρκή ανανέωση της πολιτικής και πολιτισμικής μας αντίληψης. Για τον Μίκη Θεοδωράκη πολιτική σημαίνει προσέγγιση του απλού λαού, βελτίωση της καθημερινότητας και του μορφωτικού του επιπέδου, σημαίνει ενότητα, σημαίνει διορατικότητα, σημαίνει υπέρβαση».

Οσο για τον στοχαστή Μίκη; «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντα και παραμένει στοχαστής. Ο στοχασμός του -φιλοσοφικός, ιδεολογικός, αισθητικός, μουσικός, πολιτικός- συνθέτει τον λόγο με την πράξη, την ποίηση με την αφήγηση, την τέχνη με την πολιτική. Συνέγραψε κείμενα εντυπωσιακά σε αριθμό και θεματική ποικιλία: κείμενα θεωρητικά και κριτικά, κοινωνικά και πολιτικά, φιλοσοφικά και αισθητικά. Πρωταρχική θέση στις θεωρητικές του αναζητήσεις κατέχει ο άνθρωπος ως αρωγός και κοινωνός του έργου τέχνης».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής θα προβάλλει εκτεταμένα αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν συνεντεύξεις του, ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή και το έργο του αλλά και καταγραφές του πλούσιου μουσικού του έργου.

Αναστασία Κουκά