Η σύντομη απάντηση είναι ναι και όχι. «Το κόκκινο κρασί έχει αποκτήσει φήμη ως υγιεινό ποτό εν μέρει λόγω αυτού που ονομάζουμε “Γαλλικό Παράδοξο”: οι Γάλλοι είναι γνωστοί για την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όμως η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο είναι χαμηλή», εξηγεί η Christina Santini, κλινική διατροφολόγος που ειδικεύεται στη βιολογική ιατρική και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Κοπεγχάγη και το Λος Άντζελες. «Στο παρελθόν, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά και ενδέχεται να βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να έχει αποδείξει σαφή σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καλύτερης καρδιακής υγείας».
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η επιλογή αλκοολούχων ποτών όπως το λευκό κρασί ή τα αποστάγματα, στερεί από τον οργανισμό σας τα πολυφαινόλα του κόκκινου κρασιού, όπως η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες και οι τανίνες. Αυτές οι φαινολικές ενώσεις, που ευθύνονται για το βαθύ χρώμα του κόκκινου κρασιού, φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες, να διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Κόκκινο κρασί – Το θαυματουργό συστατικό της ρεσβερατρόλης
Ανάμεσα στις πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη ξεχωρίζει ως το πιο ισχυρό συστατικό. Η επιστημονική έρευνα γύρω από αυτή ήταν περιορισμένη μέχρι που μια αξιόπιστη μελέτη δημοσιεύθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποκαλύπτοντας «αποδείξεις ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που προάγει την υγεία και τη μακροζωία». Έκτοτε, η ρεσβερατρόλη έχει γίνει δημοφιλής σε πολλά συμπληρώματα υγείας.
«Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, τις καρδιακές παθήσεις, την ανάπτυξη όγκων και τον διαβήτη», εξηγεί η Santini, ενώ τονίζει ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τα επίπεδα ρεσβερατρόλης στο κόκκινο κρασί. «Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε 500mg ρεσβερατρόλης για να υπάρξει θετική επίδραση. Ωστόσο, υπάρχει μόνο περίπου 12mg ρεσβερατρόλης ανά λίτρο κόκκινου κρασιού. Για να το θέσουμε πιο ξεκάθαρα, θα έπρεπε να πίνετε 40 λίτρα κόκκινου κρασιού για να φτάσετε σε επίπεδα που ωφελούν την καρδιά σας».
Ποια είναι η λύση;
«Δεν χρειάζεται να πίνετε κόκκινο κρασί για λόγους υγείας», λέει η Santini. «Θα πρέπει να το απολαμβάνετε για τη χαρά της ζωής και σε μέτριες ποσότητες». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για περισσότερους από 2.500 θανάτους στη Σουηδία μόνο το περασμένο έτος.
Η Santini προτείνει να μιμηθούμε τις συνήθειες όσων ζουν σε περιοχές μακροζωίας, όπου πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κρασί την ημέρα, με δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ για να ξεκουραστεί το συκώτι. «Οτιδήποτε περισσότερο αυξάνει τον κίνδυνο για εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και για βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά και το συκώτι με την πάροδο του χρόνου», προσθέτει.
Επιπλέον, για να λάβετε τη δόση ρεσβερατρόλης που χρειάζεστε, μπορείτε να καταναλώνετε κόκκινα σταφύλια και μούρα, που αποτελούν άφθονες πηγές του συστατικού αυτού.
Εάν όμως αναζητάτε την πηγή της νεότητας, ίσως η τοπική εφαρμογή προϊόντων με ρεσβερατρόλη να είναι η απάντηση.
Η ρεσβερατρόλη σε ορούς και κρέμες καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αναζωογονεί τα κύτταρα και, όπως ανακάλυψε ο Joseph Vercauteren, καθηγητής γενετικής στο Χάρβαρντ, είναι διπλάσια αποτελεσματική από τη ρετινόλη στο να διατηρεί το δέρμα σφριγηλό. Θα τη βρείτε σε προϊόντα όπως το Resveratrol BE της Skinceuticals και την Resveratrol-Lift Firming Cashmere Cream της Caudalie.